Amerika megint lehúzta Európát

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden jelentős, másfél százalék körüli gyengüléssel zártak.
NAPI, 2010. augusztus 24. kedd, 18:04
Fotó:

A londoni Footsie 1,5, a frankfurti DAX 1,3, a párizsi CAC 40 index pedig 1,8 százalékkal süllyedt előző napi záróértéke alá.

A Stoxx 600 index 2,2 százalékkal 248,16 pontig ereszkedett - hasonló mélységekben legutóbb július közepén járt a mutató.

A hétfői pauza után kedden ismét egy amerikai makroadat borzolta a befektetői kedélyeket, és hasonlóan a legutóbbi számokhoz, a használt lakások piacáról is kedvezőtlen hírek érkeztek.

A kontinensről felemás adatok érkeztek: bár a várakozásoknál erőteljesebben bővült júniusban az ipari megrendelések száma az eurózóna országaiban, a tartós fogyasztási javak megrendései azonban visszaestek.

Ez meghatározta a nyugat-európai börzék alaphangulatát is; a gyengülésben élen jártak a nyersanyagiparban érdekelt és építőipari cégek részvényei.

A Rio Tinto és a HeidelbergCement mellett például a Lafarge, a világ legnagyobb cementgyártójának papírja is négy százalék fölötti árcsökkenést szenvedett el - utóbbi gondjait a Merrill Lynch leminősítése is tetézte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK