Az ausztrál médiacég a Fairfax jobb első féléves profitról számolt be, de a reklám üzletággal kapcsolatban pesszimisták a kilátásai. Az évközi osztalék 1,5 ausztrál cent lesz, ennek ellenére 5,3 százalékkal esett a részvények árfolyama. Nem teljesítettek jól a BHP Billiton és a Rio Tinto részvények, mindkét bányatársaság 1 százalék körüli mértékben esett.

A japán autógyártók is további nyomás alatt álltak a jen erősödésének köszönhetően. A Toyota, a Honda és a Mitsubishi is 1 százalékotot meghaladó esést könyvelhetett el. Az olyan nagy exportcégek, mint a Sony is nyögik az erős jent, a részvények 1,5 százalékotot veszítettek értékükből.

A Dow Jones 0,9, a Nasdaq 1,2, az S&P 500 pedig 0,61 százalékos eséssel zárta a szerdai napot. A Líbiával - és rajta keresztül a világ olajellátásval - kapcsolatos aggodalmak nem múltak el, miután Kadhafi líbiai diktátornak sikerült kezében tartania a fővárost, bár az ország keleti részére ez már kevésbé mondható el. A líbiai küzdelmek következménye, hogy az események rég túlléptek már a határokon, és borússá teszik a befektetői piacok rövid távú kilátásait - fogalmazta meg az aktuális helyzet talán legtömörebb leírását a MarketWatchnak Kevin Giddis, a Morgan Keegan elemzője. Az április WTI olaj jelenleg 99,3 dolláron áll.

Az egyik legnagyobb esést a Hewlett-Packard részvényei szenvedeték el (-9,6 százalék), Leo Apotheker vezérigazgató ugyanis jelezte, ebben az üzleti évben a várakozások alatt maradhatnak a cég bevételei. A közgyűlését tegnap tartó Apple árfolyama közel 1,2 százalékotot emelkedett.A Dow komponensei közül két olajcég az Exxon és a Chevron tartotta magát a legjobban.


A részvénypiacok esése tegnap azt követően is folytatódott, hogy a keddi, fogyasztói optimizmusról tanúskodó adatok után szerdán ismét kedvező makroadat látott napvilágot: januárban 2,7 százalékkal 5360 ezerre nőtt a használtlakás értékesítések száma az Egyesült Államokban. Az elemzői konszenzus 5280 ezer volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!