Már a futures-ökön látszott, hogy nem tetszik a piacnak a vártnál rosszabb, lefelé módosított GDP adat és a Citi félig államosítása. Az indexek a mélyben nyitottak pénteken New Yorkban, azonban fél órával a nyitás után valamivel feljebb kapaszkodtak, sőt napközben a Nasdaq pluszban is tudott lenni.

A nap végére azonban a rossz hírek hatására a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,98 százalékos csökkenéssel 1377,84 ponton fejezte be a napot. A DJIA mutatója 1997 májusa óta a legalacsonyabb szintre, 7062,93 ponton zárt 1,66 százalékos hanyatlással.

A DJIA indexe a héten 4,1 százalékkal csökkent, februárban 12 százalékkal süllyedt. 
Az indexet elsősorban a banki részvények húzták le, miután a befektetők attól tartanak, más a Citi mellett más bankokra is sor kerülhet, mert Washington meglehetősen elszántnak tűnik a bankszektor stabilizálására, és aggasztja őket, vajon nem jelenti-e majd mindez a jelenlegi tulajdonosok részvényeinek felhígítását, elértéktelenítését. A Citigroup végül 39 százalékos mínuszban 1,5 dolláron, a Bank of America pedig 25,75 százalékos eséssel 3,95 dolláron fejezte be a napot.

A befektetői hangulatot rontotta a General Electric bejelentése arról, hogy a második félévtől várhatóan 68 százalékkal 10 centre csökkenti a részvényenkénti negyedéves osztalékot. A GE árfolyama a hírre 6,5 százalékkal gyengült. 

Gyengültek az olajipari papírok is a kőolaj árának a csökkenésére.





Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!