Az európai befektetők a jelek szerint egyértelműen erős vásárlási motivációt nyertek a vártnál jobb, tízhavi rekordot mutató amerikai munkanélküliségi ellátási adatból, ahogyan a hatéves csúcson bővülő termelékenységi számokból is.

A piac további támogatást nyert abból, hogy a Bank of England (BoE) és az ECB a kamattartás mellett foglalt állást, ráadásul a BoE az eszközvásárlási programja kiterjesztését is bejelentett, 25 milliárd font erejéig.

A kialakult pozitív hangulatban a pénzintézeti részvények teljesítettek a legjobban, a bankpapírok általában több százalékkal drágultak.

Ebben azonban annak is lehetett szerepe, hogy a legnagyobb francia bank a vártnál jobb negyedéves eredményt közölt délelőtt. A BNP Paribas 1,31 milliárd eurós nyeresége meghaladják a Dow Jones Newswires által összesített, 1,2 milliárd elemzői várakozásokat. Ugyanakkor ebben a szektorban is lehetett nagy veszteseket találni, a Commerzbank például közel 5 százalékkal lett olcsóbb, miután közölte, "nehéz" negyedik negyedre számít.

A londoni Footsie 0,4, a párizsi CAC 40 index 1,1, a frankfurti DAX pedig 0,7 százalékkal haladta meg előző napi záróértékét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!