A Richter Gedeon Nyrt. 6,85 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2015. harmadik negyedévében, ami 20,9 százalékkal meghaladja a múlt év azonos időszakit. A szerdán közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság árbevétele 4,2 százalékkal 92,6 milliárd forintra nőtt a július-szeptemberi időszakban.

Az eredmények jelentősen meghaladják az elemzői várakozásokat, amelyek átlagosan 85,9 milliárd forint árbevételt és 56 százalékkal csökkenő, 2,5 milliárd forintos nettó profitot jeleztek előre a portfolio.hu által készített konszenzus szerint. A konszenzus ugyanakkor nem tartalmazza az egyszeri tételeket - például mérföldkőbevételt - amelyek jelentősen javították a társaság számadatait.

Az év első kilenc hónapjában 276,5 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, 4,9 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye pedig 53,9 százalékkal 44,35 milliárd forintra nőtt.

A harmadik negyedévben az üzleti eredményt jelentősen javította egy egyszeri, nagymértékű mérföldkőbevétel, amelyet az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalombahozatali engedélyének jóváhagyásával kapcsolatban. A negyedéves üzemi eredmény így 20,73 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi bázisidőszak 7,44 milliárd forintos eredményével. A kilenc havi üzemi eredmény 97 százalékos növekedéssel 52,4 milliárd forintot ért el.

Szintén a harmadik negyedévében a Richter felbontotta a Palatin Technologies vállalattal kötött fejlesztési együttműködést, és ezzel kapcsolatban 3,73 milliárd forint értékvesztést számolt el.

A pénzügyi tevékenység eredménye 2015 első háromnegyed évében több mint 5 milliárd forint veszteséget mutat, szemben a bázisidőszaki 2,8 milliárd forint nyereséggel. Az eredmény romlását elsősorban az orosz és a kazah követelések árfolyamvesztesége okozta.

Az egy részvényre jutó eredmény a háromnegyedév alapján 240 forint, ugyanez a bázisidőszakban 155 forint volt.

Magyarországon 2015 első kilenc hónapjában 4 százalékkal nőtt a Richter forgalma, 26,76 milliárd forint árbevételt ért el.

Az exportból származó árbevétel 5 százalékkal, 808,8 millió euróra nőtt. A forgalom elsősorban Kínában, a nyugat-európai országokban, valamint Romániában bővült, míg Ukrajnában jelentősen visszaesett és csökkent Oroszországban is.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papírok a keddi tőzsdenapot 4725 forinton zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 4877, a legalacsonyabb 3300 forint volt.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!