Az intézményeken belül leginkább az Egyesült Államokban tevékenykedő profi befektetők aránya nőtt, minden harmadik a BÉT-en elköltött dollár hozzájuk köthető. Nagy-Britanniából az intézményi befektetők 19 százaléka érkezett, 8 százalék a magyar intézmények súlya, s meglepő módon 7 százalékos arányukkal a norvégok lettek a negyedik legnagyobb tábor. (A felmérés 2009 végén készült). A BÉT-en főként a Kelet-Európában nagyobb kitettséggel rendelkező amerikai befektetők növelték tovább pozícióikat. A befektetési stílus tekintetében továbbra is a növekedésorientált befektetők vannak túlsúlyban, de az értékorientált befektetők aránya is növekszik - derül ki a CEESEG tőzsdeszövetség által megrendelt felmérésből. A bécsi, prágai, ljubljanai és pesti börzéket tömörítő csoport összesített számait vizsgálva kiderül, a többi tőzsdén jóval meghatározóbbak a kisbefektetők. A szövetség tagjai által jegyzett vállalatok 87,8 milliárd dolláros összesített közkézhányadából 17,4 százalékot birtokoltak a magánszemélyek, 76,5 százaléka bel- és külföldi intézményi befektetőknél volt, 6,1 százalékát nem pénzügyi intézmények tulajdonoltak. Összességében a CEESEG tőzsdék legnagyobb nemzetközi intézményi befektetői az Egyesült Államokból (30,4 százalék) és az Egyesült Királyságból (16,2 százalék) érkeztek, őket követik Ausztria (10,7 százalék), Németország (7,7 százalék) és Franciaország (4,8 százalék) befektetői. Az intézményi befektetők által követett befektetési stratégiák vizsgálata megállapította, hogy legnagyobb arányban a növekedésorientált befektetők képviseltetik magukat a CEESEG tőzsdék piacán, miközben az értékközpontú stratégiát követők növelték arányukat, majd utánuk következnek a GARP-stratégiát (növekedés reális áron) képviselő intézmények. A befektetők túlnyomó részére alacsony vagy közepes forgási sebesség jellemző (a forgási sebesség azt mutatja meg, hogy az intézményi befektetők egy évben átlagosan milyen gyakorisággal végeznek értékpapír-műveleteket portfóliójukban), ami arra utal, hogy a CEESEG piacain szerzett pozícióikra általában hosszú távú befektetésként tekintenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!