Pénteken újra hegymenetbe váltott az olaj jegyzése, azt követően, hogy korábban öt kereskedési napot a negatív tartományban zárt a kurzus. A könnyűolaj márciusi határidejű szállításra 67 centtel, 34,67 dollárra emelkedett hordónként, ami 2 százalékos árfolyam-emelkedést jelent (a jegyzés délelőtt 34,94 dolláron tetőzött). A csütörtöki kereskedési napon még 5,5 százalékkal, közel 2 dollárral 34 dollár alá zuhant az árfolyam; a napokig tartó árfolyam csökkenés december óta a legnagyobb mértékű leértékelődéshez vezetett az olaj piacán - írta a MarketWatch. Az újbóli emelkedés azonban nem elég ok az felívelésre történő spekulánsok számára, hiszen amennyiben az árfolyam a hét eleje óta 14 százalékkal csökkent. A londoni parketten forgó brent keverék árfolyama és a New York-i árutőzsdén kínált WTI könnyűolaj jegyzése közötti különbség eddig nem látott mértékűre nőtt péntekre, a két energiahordozó közötti árfolyam-különbség megközelítette a 11,50 dollárt. A WTI olcsóságát a Bloomberg azzal magyarázza, hogy a könnyűolaj tartalékai 2004 április óta nem látott méretűre duzzadtak a hét során. A brent keverékkel Londonban 45,41 dolláros hordónkénti árfolyamon kereskedtek péntek délután.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!