A nagy közműtársaságok stabil osztalékkilátásaik miatt már a száz évvel ezelőtti pesti börzén is „özvegyeknek és árváknak” ajánlható papíroknak számítottak - írja a NAPI Gazdaság. A kilencvenes évek elején még „lesajnálták” azokat a kisrészvényeseket, akik az osztalék reményében vásároltak részvényt, de mára nálunk is kialakult az osztalékpapírok presztízse. Bár a hat áramszolgáltató-részvényből hármat kivezetett az E.On, a megmaradt papírok viszonylag likvidek. (A Démász közkézhányada 24, az Elműé 15, az Émászé 7 milliárd forintot ér.) A három társaság adózott eredménye tavaly 11 százalékkal növekedett. A „hármak” közül egyelőre egyedül a Démász tette közzé igazgatósága osztalékjavaslatát. Eszerint a 2004-esnél 8 százalékkal magasabb eredményből ugyanakkora összeget, részvényenként 1280 forintot szán a részvényeseknek. (Most már mindhárom cég a konszolidált IFRS szerinti számait teszi közzé, míg az osztalékot természetesen a magyar számvitel szerinti anyavállalati eredményéből fizeti, ám a kettő között igazán csak az Émásznál van komoly eltérés.) A tegnapi 17 700 forintos záróáron az osztalék 7,2 százalékos hozamot biztosít, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal. Míg korábban az Elmű kisebb likviditása miatt csekély kedveltségnek örvendett az alapkezelők körében, ez az utóbbi fél évben megváltozott. (Eközben jó 40 százalékkal emelkedett is az árfolyama.) A papír várható osztaléka megfigyelők szerint elérheti a 2700 forintot is, amellyel a tegnapi 35 850 forintos záróáron 7,2 százalékos osztalékhozam adódik. Ehhez képest mérsékeltebbnek tűnik a 12 350 forintot érő Émász 6,9 százalékos osztalékhozama, ám e papírnál a 850 forintos osztalékbecslés igen nagy bizonytalanságot hordoz, és nem kizárt, hogy némely vevők magukban optimistábban ítélik meg a kifizetési kilátásokat. A túlzott optimizmus ellen szólhat, hogy az áramszektor profitabilitása aligha növelhető az eddigi mértékben, ám a regionális tarifák bevezetése átrendezheti a képet. Ugyanakkor a mostani 6 százalékos alapkamat stabilnak tűnik, így az a hajtóerő, amelyet eddig a folyamatos kamatcsökkenések jelentettek, aligha emeli tovább az árfolyamokat. Ugyanakkor a banki betéteket egy-két százalékponttal meghaladó hozamok ígérete önmagában is elegendő lehet a kereslet fenntartására, noha a nyugodt alváshoz az egymással egyébként mind jobban összefonódó Elmű és az Émász részvényeseinek még alighanem meg kell várniuk a két közgyűlési meghívót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!