A London Bullion Market Association (LBMA) árai szerint a fém 2021-ben mintegy 5 százalékkal, 1 782,05 dolláros unciánkénti szintre esett. Az infláció eközben a másik irányba ment, az amerikai fogyasztói árindex (CPI) szerint az árak októberben 6,2 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest, miközben az euróövezetben 4,1, Magyarországon 6,5 százalékos volt az infláció. 

Az egyik ok, amiért az aranyat inflációs fedezeti eszköznek tekintik, 1971 augusztusára vezethető vissza, amikor Nixon amerikai elnök bezárta az "aranyablakot". Addig a központi bankok világszerte 35 dolláros unciánkénti rögzített árfolyamon válthatták át az amerikai dollárt aranyra. Miután Nixon elengedte a megkötést, az infláció felgyorsult, és az arany ára is felszökött. Ez a látszólagos összefüggés sokakat arra engedhetett következtetni, hogy a nemesfém megvédheti a befektetőket a magasabb árak eróziójától - írta a Wall Street Journal.

Claude Erb, Campbell Harvey és Tadas Viskanta által publikált kutatás szerint azonban kevés bizonyíték támasztja alá azt az állítást, hogy az arany védi a vásárlóerőt. Harvey, a Duke Egyetem pénzügyprofesszora szerint az arany ára történelmileg túlságosan változékony ahhoz, hogy rövid távú inflációs fedezetet jelentsen. És időközben az aranyat kedvelők egy része az utóbbi időben talán áttért a kriptoeszközökre, például a bitcoinra, hogy védekezzen az emelkedő fogyasztói árak ellen. A bitcoin azonban körülbelül ötször olyan volatilis, mint a nemesfém - összegezte a véleményeket a Quartz.

"A kriptovaluták sokkal volatilisebbek, mint az arany, és valószínűleg megbízhatatlanok lesznek az infláció rövid távú ingadozásai szempontjából" - mondta Harvey, aki úttörője volt a hozamgörbe mint a recessziók előrejelzésének eszközeként való használatának. A virtuális érmék akkor is hajlamosak zuhanásra, amikor a befektetők félnek, ilyenkor a kereskedők általában olyan kockázatosabb eszközöket dobnak, mint a részvények, az arany és a bitcoin - tette hozzá.

Bár az infláció elleni fedezeti eszközök megtalálása trükkös, a Dimensional Fund Advisors által összeállított adatok azt mutatják, hogy az eszközök széles skálája - beleértve a kötvényeket, részvényeket és nyersanyagokat - hosszabb időn keresztül tartva az inflációt meghaladó hozamot ért el. Ezzel szemben az arany kifejezetten rosszul teljesített az inflációval szemben az idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!