A legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége – legfőképpen az infláció miatt – az elmúlt két évben csökkent. 

Egyetlen megtakarítási forma volt, amely nem veszített népszerűségéből, sőt, jelentősen javult a megítélése. A megkérdezettek által kifejezetten inflációállónak tartott arany-, ékszer- és műtárgyba fektetők aránya több, mint a duplájára nőtt tavaly óta - derül ki a BÁV felméréséből.

Az arany rövid- és hosszútávú árfolyam növekedésében bízva az utóbbi két hónapban jelentősen nőtt az aranyékszerek és a befektetési aranytömbök forgalma is a BÁV-nál.

A BÁV Műtárgybefektetési Indexet, nemzetközi példákra építve, 2019-ben vezette be a BÁV Aukciósház. Az idén immár negyedik alkalommal elvégzett felmérés fókuszában a műtárgyakba való befektetési szándék mérése áll. A BÁV Zrt. és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. friss, reprezentatív kutatása 2022 februárjában (de még a február végén kirobbant ukrajnai háborús konfliktus előtt) zajlott. Az index a 2021-es évre vonatkozó műtárgybefektetési hangulatot méri, de már az idei évre szólóan is tartalmaz előzetes trendet. 

A befektetési szándékokat hét különböző irányból mérik fel, s ezek alindexeiből kalkulálnak egy összevont mutatószámot. Az index a tavalyi 40,1-ről 37,6-ra mérséklődött, azaz visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe. Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó.

Anyagi kilátások és befektetési formák

Ilyen például, hogy az emberek egyre nagyobb hányada bízik saját anyagi helyzete javulásában. A válaszadók 52 százaléka nem vár változást, 22 százaléka pedig kifejezetten optimista a pénzügyeivel kapcsolatban. Ez az adat egyébként az elmúlt három év messze legmagasabb eredménye. A többség még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartja a pénzét, de az is igaz, hogy ezek népszerűsége – legfőképpen az infláció miatt - csökkent 2020-hoz képest. Egyetlen megtakarítási forma volt, amelynek jelentősen javult a megítélése: az arany-, ékszer- és műtárgyba fektetők aránya több, mint a duplájára nőtt tavaly óta.

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy 2 év alatt 80 százalékra nőtt azok tábora, akik szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük. Vagyis ezeket a lehetőségeket kifejezetten inflációálló befektetésnek tartják a megkérdezettek.

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50 százalék vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46 százalékos népszerűséggel. Sokatmondó adat, hogy harmadik helyen a műtárggyal holtversenyben, az órák állnak. Érdekes fejlemény, hogy az elmúlt évhez képest is emelkedett a szobrok, kisplasztikák népszerűsége.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!