Az európai befektetők a nemesfém rekordértékű árfolyamán felbuzdulva alaposan bevásároltak a bányaipari cégek részvényeiből. A BHP Billiton 3, a Rio Tinto és a Vedanta részvényei 2 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek. Tegnap sem lankadt a biztonságos befektetések iránti érdeklődés azt követően, hogy a Lehman Brothers a Roche és a Novartis gyógyszeripari cégeket szektoruk legjobb választásainak nevezte 2008-ra. A két svájci gyógyszergyártóra haraptak a befektetők, az előbbi 6, az utóbbi közel 4 százalékkal emelkedett, mindkettő egyhavi csúcsot döntve ezzel. A telekom-szektor papírjai is népszerűek maradtak, a BT Group több mint 5 százalékot emelkedett. Kellemetlen hírekkel szolgáltak azonban a légitársaságok, amikor közölték: bár forgalmuk növekedett decemberben is, ám repülőgépeik telítettsége, és ezáltal üzemeltetésük gazdaságossága csökkent. A legnagyobb támadás Európa második legnagyobb fapados társaságát, az EasyJetet érte, melynek árfolyama 14 százalékot zuhant, de az Air France hasonló bejelentése is árfolyam-esést okozott a francia társaságnál. A Footsie 0,3 százalékos, a frankfurti index 0,4 százalékos, míg a párizsi börze indexe 0,8 százalékos emelkedéssel zárta a napot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!