A NAPI Gazdaság cikke. A Mol tegnapi záróárának nagy szerepe lehet a Mol és a CEZ között gazdát cserélő mintegy 10 százalékos részvénycsomag árának meghatározásában - értesült lapunk piaci forrásokból, amelyek részben ezzel is magyarázták a hazai olajcég részvényárának napok óta tartó mélyrepülését. A tegnapi záróár meghatározó szerepét a piaci szereplők egy része össze is kötötte azzal, hogy a BÉT-en a Mol tegnapi forgalmának jelentős részét a cseh piacon meghatározó szerepet betöltő brókercég ügyfelei adták. Az ár esése ebben az esetben érthető is lehet, hiszen a Mol az elmúlt időszakban ennél jóval - számításaink szerint több mint 2300 forinttal - magasabb átlagárfolyamon vásárolta saját részvényeit. Ez csak a CEZ-nek átadandó részvénycsomagon is 20 milliárd forinthoz közeli (ha az Mol által vásárolt összes, több mint 17,5 millió részvényt így árazzuk, ennek több mint a duplája) árfolyamveszteséget jelenthetne, ami érthető módon nem adna túl sok örömre okot az elemzőknek. A cseh lapok eközben úgy tudják, hogy a Molnak vételi opciója lesz a csomagra, amit a CEZ-nek elad. Az elemzők egyébként sem értékelték a tranzakciót egyértelműen pozitívan, ami önmagában is magyarázhatja az árfolyamesést. Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a Mol piaci pletykákat nem kommentál, így a cseh lapok értesülésére reagálva csak a cég múlt heti közleményére utalt, amely két hónapra becsüli a tranzakció zárásához szükséges időt. A visszavásárlási opció lehetőségét nem zárta ki, de nem is erősítette meg. Ez egy hosszú tárgyalási folyamat egyik lehetséges eredménye lehet - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!