Az olaj árának másik meghatározó tényezője jelen pillanatban a világgazdaság színterén zajló monetáris és fiskális intézkedések ellentétes hatása. A masszív finanszírozási igények nyomán számos ország döntött úgy, hogy a gazdaságélénkítő (tehát alapvetően költekező jellegű) csomagok helyett villámgyorsan átvált a szigorú fiskális megszorítások politikájára. Ennek jelentős hatása lehet a világgazdaság növekedési ütemére, a növekedés trendjét azonban véleményem szerint alapvetően nem töri majd meg. A képet tovább árnyalja, hogy míg a recesszió a világ országaiban gyakorlatilag egyszerre következett be, a fellendülés differenciált módon zajlik majd, tehát az egyes országok (és régiók) egymástól eltérő mértékű ütemben konszolidálódnak.

Ázsia fejlődő országai dinamikus növekedési ütemet mutatnak, az amerikai gazdaság szilárd, ám kevésbé dinamikus növekedési ütemet produkál, míg Európa országainak többsége a hitelválság következményeivel küzd, tehát esetükben növekedésről nem nagyon lehet beszélni. Árulkodó jel, hogy az ázsiai és az amerikai kikötők forgalma május folyamán meredeken emelkedett, és elérte, sőt néhány esetben meg is haladta a recesszió előtti szinteket. Mindent egybevetve ma úgy prognosztizáljuk, hogy az olaj kereslete világszinten 2010-ben várhatóan 1,75 milliárd hordóval növekszik majd.

A kínálati oldalon a nem OPEC-országok kitermelési dinamikája továbbra is rendkívül erőteljes maradt, ami egyértelműen még a recesszió előtt megkezdett befektetések termőre fordulásának köszönhető. Ezzel egyébként az OPEC-országok kitermelési (és ilyen módon árszabályozó) mozgástere csökken, ami gyengíti a kartellországok ármanipulációs erejét.

Várakozásaink szerint a WTI ára a közeljövőben nagyjából szinten marad, a 75 és 80 dollár közötti sávban mozoghat. Az új mélytengeri projektekre meghirdetett hat hónapos amerikai moratóriumot várhatóan nem hosszabbítják majd meg annak ellenére sem, hogy a BP kútjának szivárgására még mindig nem született végleges megoldás.


Mindezek alapján a magyar üzemanyagárak alakulásában egyetlen tényező játszik komoly szerepet a közeljövőben, ez pedig az árfolyamok alakulása. Mivel a nemzetközi jegyzések alapvetően dollárban történnek, ezért nem csupán az EUR/HUF árfolyamot, hanem az EUR/USD árfolyamot is figyelni kell - ez utóbbi volatilitása az elmúlt időszakban kiemelkedő volt, és várható, hogy emiatt a közeli jövőben is hektikus ármozgások jellemzik majd a hazai üzemanyagpiacot.
A cikket írta Tarjányi Dániel
a Credit Agricole vállalati üzletkötője

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!