A Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) 2008. április 11-én megállapodást írt alá egy közös kutatási program indításáról a Mol 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből. A kutatási program 1560 négyzetkilométer területet foglal magába, és a tervezett kutak átlagos mélysége várhatóan 4300 méter lesz. Az ExxonMobil egyedi technológiája és tapasztalata felhasználásával megvalósítandó átfogó munkaprogram egyaránt tartalmazza a kutak lefúrását, kiképzését és megnyitását. Az ExxonMobil az első kutak lemélyítését még az idei évben elkezdi, és következő 2-3 évben a kutak tesztelését, valamint a szénhidrogén mező vizsgálatát végzi. A Mol továbbá csatlakozott az ExxonMobil-Falcon megállapodáshoz az ExxonMobil részesedés 50 százalékának megszerzésével, miután április 10-én az ExxonMobil leányvállalata, az Esso megállapodást írt alá a Falcon leányvállalatával, a TXM-mel, több szakaszra osztott kutatási programot elvégezéséről a TXM Makói árok felett húzódó bányatelkében. A megállapodás a TXM bányatelkének 75 százalékára, megközelítőleg 750 négyzetkilométer területre terjed ki. A Molnak és az ExxonMobil-nak is 33,5 százalékos részesedése van a szerződéses területen, az operátor az ExxonMobil lesz. A TXM-nek a szerződéses területben 33 százalékos részesedése lesz, míg a bányatelkének szerződéses területen kívül eső részében egyedül tulajdonos marad. A megállapodás értelmében az ExxonMobil még ebben az évben elkezdi a munkaprogram első szakaszát, amelynek során a meglévő kutakat teszteli és/vagy újakat is lemélyít. A munkaprogram első szakaszának 75 millió dolláros költségét az ExxonMobil és a MOL 50-50 százalékban finanszíroza. A Mol területén és a Falcon-ExxonMobil-Mol szerződéses területén végzett munkaprogramok célja egyaránt az, hogy értékelje a nem-hagyományos szénhidrogén előfordulás gazdaságos kitermelhetőségének lehetőségét. Ezek a projektek jó példái annak, hogyan keresi a Mol az új energia-forrásokat, amelyekkel ellensúlyozhatja a csökkenő hazai termelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!