Az MNB nehezményezi, hogy bár a jegybanktörvény szerint a pénzügyi rendszert érintő valamennyi változtatásról ki kell kérni a Magyar Nemzeti Bank véleményét, a PSZÁF-ról szóló törvény módosítása ügyében a kormány nem vette figyelembe a jegybank álláspontját. Az MNB szerint a felügyelet a hatályos törvényi előírások mellett megfelelően, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását erősítve végzi tevékenységét, ezért a szervezetét és vezetői struktúráját alapjaiban módosító tervezetet indokolatlannak és feleslegesnek tartja. Az MNB határozottan ellenzi a PSZÁF-ra vonatkozó jogszabályok átalakítását, és úgy ítéli meg, hogy azok súlyosan sértik a felügyeleti munka függetlenségét. A tervezet olyan jogköröket ad a pénzügyminiszternek, amelyek ellentmondásban vannak a függetlenség nemzetközi követelményeivel. Elfogadhatatlan a személyi és intézményi függetlenség több ponton való korlátozása, csorbítása, a Felügyelet szervezetének felesleges megkettőzése. Ugyanakkor azok a szükséges változtatások, amelyek elősegíthetnék a felügyeleti munka hatékonyságát, például a PSZÁF önálló rendeletalkotási jogkörének megteremtése, teljes mértékben hiányoznak a tervezetből - hangsúlyozza az MNB. Az MNB úgy véli, hogy a kormány által jelzett cél, a felügyeleti függetlenség erősítése, illetve az ellenőrzés hatékonyságának növelése a tervezet szerint nem valósul meg, a beterjesztett javaslatok ezzel éppen ellentétesek, és ezért a pénzügyi stabilitást veszélyeztetik. A tervezet várható negatív hazai és nemzetközi visszhangja ronthatja hazánk megítélését, és csorbíthatja nemzetközi tekintélyünket - húzza alá a közlemény, amely arra is kitér, hogy a tervezetben számos következetlenség, ellentmondás, technikai hiba van. A Magyar Nemzeti Bank ezért azt javasolja, hogy a kormány a tervezetet vonja vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!