Az olaszok miatt gyengül az euró

Hatheti mélypontra gyengült az euró kedden, miután az olaszországi kormánypártok egyik magas rangú parlamenti képviselője kijelentette, hogy az ország problémáinak többségét megoldaná, ha az euró helyett újra bevezetnék a nemzeti fizetőeszközt - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2018. október 2. kedd, 17:38
Fotó: Shutterstock

Az olasz kormány a vártnál háromszor nagyobb költségvetési célszámot határozott meg a következő három évre, kiélezve a feszültséget más euróövezeti vezetőkkel és csalódást okozva a befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várják el Rómától.

Claudio Borghi, az alsóház költségvetési bizottságának elnöke később aztán maga is visszakozott a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatától, Giuseppe Conte miniszterelnök és helyettese, Luigi Di Maio pedig pár óra múlva megismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy Rómának nem áll szándékában kilépni az euróövezetből. A Facebook oldalán tett bejegyzésben Conte leszögezte, hogy Olaszországnak az euró a fizetőeszköze, és ettől nem lehet visszalépni.

Napi mélypontján az eurót 1,1505 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami augusztus 21. óta a leggyengébb szint volt. Délután némileg korrigált az árfolyam, így fél ötkor 1,1536 dolláron, 0,36 százalékos mínuszban forgott a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyamában erős technikai támaszt jelent az 1,15-ös szint, ha ezt letöri, akkor 1,13-ig is lecsúszhat a dollárral szemben.

Az amerikai dollár már múlt hét szerda óta folyamatosan erősödik az euróhoz képest, ami főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) újabb kamatemelésének következménye. A Fed nyíltpiaci bizottsága jelezte, hogy decemberben még egyszer, jövőre pedig háromszor emelheti a kamatokat.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, 0,58 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ahogy a globális piacokon átsöpörtek az euróövezet miatti aggodalmak. Az ausztrál jegybank kedden a várakozásokkal összhangban rekordalacsony szinten, 1,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, és nem változtatott gazdasági előrejelzésén sem - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.02 19:51

Minden olyan ország, amelyiknek a vezetője orbánnal haverkodik, gyengíti a demokráciát, az EU-t, a NATO-t, és az eurót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html