Az olasz kormány a vártnál háromszor nagyobb költségvetési célszámot határozott meg a következő három évre, kiélezve a feszültséget más euróövezeti vezetőkkel és csalódást okozva a befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várják el Rómától.

Claudio Borghi, az alsóház költségvetési bizottságának elnöke később aztán maga is visszakozott a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatától, Giuseppe Conte miniszterelnök és helyettese, Luigi Di Maio pedig pár óra múlva megismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy Rómának nem áll szándékában kilépni az euróövezetből. A Facebook oldalán tett bejegyzésben Conte leszögezte, hogy Olaszországnak az euró a fizetőeszköze, és ettől nem lehet visszalépni.

Napi mélypontján az eurót 1,1505 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami augusztus 21. óta a leggyengébb szint volt. Délután némileg korrigált az árfolyam, így fél ötkor 1,1536 dolláron, 0,36 százalékos mínuszban forgott a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyamában erős technikai támaszt jelent az 1,15-ös szint, ha ezt letöri, akkor 1,13-ig is lecsúszhat a dollárral szemben.

Az amerikai dollár már múlt hét szerda óta folyamatosan erősödik az euróhoz képest, ami főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) újabb kamatemelésének következménye. A Fed nyíltpiaci bizottsága jelezte, hogy decemberben még egyszer, jövőre pedig háromszor emelheti a kamatokat.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, 0,58 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ahogy a globális piacokon átsöpörtek az euróövezet miatti aggodalmak. Az ausztrál jegybank kedden a várakozásokkal összhangban rekordalacsony szinten, 1,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, és nem változtatott gazdasági előrejelzésén sem - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!