Az OPEC havi beszámolójából kiderül: immár harmadik hónapja folyamatosan nő a kitermelés az exportországok körében, követve az olaj árupiaci jegyzésének emelkedését, egyúttal rontva a szervezet hitelességét is.

A világ olajigényének harmadát kiszolgáló tizenkét ország kitermelése a májusi napi 28,402 millió hordóról júniusban 28,441 millió hordóra emelkedett, tovább csökkentve az esélyét annak, hogy a kartell megfeleljen múlt évi fogadkozásának, miszerint napi 4,2 millió hordóval csökkenti a kínálatát a megváltozott piaci körülményekre reagálva.

A MarketWatch számításai szerint az elmúlt három hónap emelési tendenciáját figyelembe véve 72 százalékra csökkent az esélye annak, hogy az OPEC eleget tudjon tenni korábbi ígéretének.

Ennél is nagyobb probléma lehet a szakértők szerint, hogy az OPEC az olaj árfolyamában tapasztalt ideiglenes emelkedést reagálja le a kitermelési kvóták emelésével. A júniusi nagyarányú, közel 20 százalékos emelkedést követően, amikor az olaj átlagára a tavaly októberi szinteket érte el az előrejelzések szerint júliusban már negatív korrekció várható.

Az olajországok szeptemberi ülésén a szakértők a kitermelés csökkenését jelzik előre, ám kérdésesnek tartják a tavaly év végén előirányzott csökkentés megvalósíthatóságát.

Elemzők szerint bár az OPEC-országok olajbevételei emelkedtek az elmúlt időszakban, a kartell hitelessége ezzel egy időben csökkent. Lefelé mutató kockázatot jelent az olaj jegyzésében, hogy a kereslet növekedése nincs összhangban a kitermelés mennyiségének emelésével - írja a MarketWatch.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!