A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A BUX az európai tőzsdékkel együtt napközben emelkedésnek indult, és felül is teljesítette a nyugati részvénypiacok átlagát - mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek. Az OTP jelentős forgalom melletti erősödésének köszönhető a növekedés. A befektetői hangulat javulásából csütörtökön egyedül a Richter nem részesedett, árfolyamát még mindig gyengíti a várakozáson aluli gyorsjelentés - tette hozzá a szakértő.

A Mol 60 forinttal, 2,73 százalékkal 2260 forintra erősödött, 2,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 420 forinttal, 3,00 százalékkal 14 400 forintra nőtt, forgalmuk 7,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,5 forinttal, 0,85 százalékkal 414,50 forintra emelkedett, forgalma 257,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,18 százalékkal 8385 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3686,36 ponton zárt csütörtökön, ez 2,70 pontos, 0,07 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés és napközben nagy veszteségek után vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek - írja az MTI.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,017 százalékkal zárt alacsonyabban, a Stoxx Europe 600 index 0,18 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,11 százalékkal emelkedett.

Az indexek napközben egy százalékot meghaladó veszteségben is jártak, de a Wall Street kedvező foglalkoztatási adatokra reagáló erősödését követve késő délután már emelkedésnek indultak. A piacot alapvetően inflációs aggodalmak terhelik. Attól tartva, hogy egyebek között a 13 éve legmagasabb amerikai infláció miatt is a jegybankok világszerte megkezdik monetáris politikájuknak a gazdaság túlfűtöttségének a megakadályozása felé igazítását.

Londonban 0,58 százalékkal alacsonyabban fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index, bár napközben kétszázalékos veszteségben is járt. A legnagyobb veszteségeket a nyersanyagipari ágazatok papírjai szenvedték el, az Anglo American, a Rio Tinto, a Fresnillo, a BP és a Royal Dutch Shell.

Frankfurtban 0,31 százalékkal emelkedett a DAX index zárásra. A párizsi CAC-40 index 0,14 százalékkal végzett magasabban. Milánóban 0,09 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap.

Madridban 0,46 százalékkal csökkent a tőzsdeindex zárásra, miután napközben kétszázalékos veszteségre is süllyedt. A Bank of Spain előrejelzése szerint a spanyol gazdaság a gyenge évkezdet után az év második felében a vártnál dinamikusabb ütemben térhet magához és jövőre a korábban jelzettnél nagyobb növekedést érhet el.

Az olajár csökkent csütörtökön a vírusfertőzéseknek az indiai keresletet veszélyeztető növekedése, valamint az Egyesült Államokban kibertámadás miatt leállított üzemanyag-szállító vezeték újraindítása miatt.

Az európai kereskedési idő végén a Brent hordónként 67,44 dolláron 2,71 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 3,06 százalékkal csökkent 64,06 dollárra.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik erősebben 1,2070 dolláron, az arany spot ára 0,40 százalékkal unciánként 1822,97 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!