Felfüggeszti a folyamatban lévő egyesülést a világ két nagy gyógyszergyártója, a Pfizer és az Allergan. Az említett források szerint a Pfizer 400 millió dollárt köteles fizetni az Allergan felé az akvizíciós megállapodás értelmében az ügylettől való elállás miatt - írja a CNBC-re hivatkozva a portfolio.hu.

A hír önmagában nem meglepő azután, hogy az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, több új intézkedést is hoztak, hogy csökkentsék a nemzetközi akvizícióknál az adócsökkentési lehetőségeket és javítsák az amerikai adóhivatal adóbeszedési lehetőségei.

A legjellemzőbb gyakorlat, hogy egy amerikai cég megvásárol egy kisebb, külföldi vállalatot, majd székhelyét átteszi a külföldi cég országába. Ez utóbbival az adózási hely is megváltozik, annak ellenére, hogy a cég irányítását végző menedzsment az USA-ban marad.

Amerika korábban több olyan intézkedést is hozott, melyek ezt a gyakorlatot próbálták lassítani, megakadályozni, a legújabb szabályozói változások azonban az előzetesen vártnál is szigorúbbak. A mostani változások igencsak megnehezítik a cégeknek, hogy az USA-n kívülre helyezzék adózási székhelyüket, majd profitjukat alacsony adózású országokba tegyék át.

Az új szabályok két fronton hoznak változást. Azoknál a tranzakcióknál, ahol a cél amerikai vállalatok megvásárlása révén több tranzakció során jelentős méretű vállalatok létrehozása volt, az amerikai kormány figyelmen kívül hagyja a megszerzett amerikai eszközöket 3 évre visszamenőleg a vállalatok méretének, megállapításakor.

Másodsorban az effektív adókulcsok csökkentését szolgáló vállalati gyakorlatot is korlátozni akarják. A nem amerikai székhelyű cégek például hitelt tudnak adni amerikai leányaiknak, melyek a hitelkamatokkal adóalapot csökkenthetnek, profitjukat pedig alacsonyabb adójú országokban adózhatják le. Az ilyen módszereknél most már az USA a külföldről kölcsönzött pénzeket, mint bevételeket a normál amerikai adókulcsokkal terheli.

A piac tegnap már elkezdte árazni az adóváltozások potenciális hatását, az Allergan árfolyama 15 százalékot esett. A Pfizer részvényei pedig 2 százalékkal erősödtek a tegnapi kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!