- Az utóbbi hónapokban megszakadt az arany világpiaci árának töretlen emelkedése. Ön szerint ez megingatja az arany iránti befektetői bizalmat?

− Úgy vélem, hogy ez ebben a formában nem igaz. Az arany árát alapvetően két tényező mozgatta az elmúlt években, és ezek közül a biztonságkeresés a fontosabb. Ma, 2011-ben, amikor egyre mélyebbnek tűnő válsággal szembesül a világ, egyértelműen látszik, hogy egyre erősebb igény van egy biztonságos menedékre. A másik mozgatórugója az arany árának a spekuláció: vannak árupiaci befektetők, akik pénzt akarnak keresni a piacon − mindegy, hogy olajról, búzáról vagy részvényekről van szó −, ami rendkívül hektikussá teszi az árfolyamok mozgását. Senkinek nem érdeke viszont, hogy az aranyból lufi legyen, hiszen a legnagyobb aranybirtokosok továbbra is a jegybankok. Mi annak örülnénk, ha az arany azt a szerepet töltené be, amire hivatott. Belső értéke által biztonságos menedéket kell jelentsen, és nem spekulánsok játékszerét. Számos országban − többek között az Egyesült Államokban is − hoztak olyan intézkedéseket, amelyek nehezebbé tették, hogy magánszemélyek tőkeáttétellel spekuláljanak az aranyra.

- Mi okozta a nemesfémek árának hullámzását tavasz óta?

− Az idei meglepő árfolyammozgások szempontjából két momentumot emelnék ki. Egyrészt májusban a New York-i tőzsdén megemelték az ezüstre vonatkozó határidős kontraktusok letétkövetelményét. Ez ahhoz vezetett, hogy a spekulánsok széles körű eladásba kezdtek nemesfém-befektetéseik terén, ami − különösen az ezüst esetében − jókora áresést okozott. Idén szeptemberben hasonló dolog történt, mind az arany, mind az ezüst esetében emelték az előírt alapletét méretét. Volt azonban egy nagy különbség, nevezetesen egy hatalmas tőzsdei zuhanás után voltunk. Azok a spekulánsok, akik a részvénypiacon és a nemesfémekben is jelen voltak, kénytelenek voltak veszteségeiket az egyébként jobban teljesítő eszközeikből pótolni − ezért két okból is likvidálták aranypozícióikat. Természetesen befolyásolja az üzletmenetünket a spekuláció, de cégfilozófiánk inkább a biztonság felől közelíti meg a problémát. Van egy nagyon jó mondás az arannyal kapcsolatban: "úgy vedd meg az aranyat, mintha nem a tied lenne, hanem csak megőrzésre kaptad volna az utódodnak, hogy ő is meg tudja őrizni, és továbbhagyományozni". Háromezer ügyfelünk túlnyomó többsége is így gondolkodik.

- Az arany iránti keresletet a globális pénzügyi válság kibontakozása óta jelentős mértékben a világvége-hangulat élénkítette. Mi lesz, ha a világgazdaság ismét növekedési pályára áll?

− Én nem gondolom, hogy ha újra beindulna a dinamikus növekedés, akkor mindenki meg akarna szabadulni az aranyától. Napjainkban alapvető változást láthatunk a befektetők gondolkodása és hozzáállása terén: egyre többen keresik a vagyonbiztonságot és az ehhez szükséges eszközöket. Ennek egyik legjobb instrumentuma a befektetési nemesfém és azon belül is az arany. A következő nyolc-tíz évben véleményem szerint nem fog a világgazdaság számottevően javulni, legalábbis egyelőre semmi nem utal erre. De ha ez megvalósulna, a szűk esztendőkön keresztülment befektetők akkor is óvatosabbak lesznek, mint a válságot megelőző években Ez pedig alapvetően az arany mellett szól.

- Mi adja az arany belső értékét? A kritikusok szerint terméketlen befektetés a sárga fém.

− Sőt, ipari szempontból az arany az egyik leghaszontalanabb fém − ez azonban egyáltalán nem teszi értéktelenné. Az arany értékmérő funkciója több ezer évre tekint vissza. Néhány gramm arany kitermeléséhez sok tonna kőzetet kell megmozgatni, emiatt mindig is rendkívül értékes volt. Másrészt bármilyen tőzsdei instrumentumba történő befektetés egy céggel szembeni követelést jelent, egy cég működésére viszont számtalan bizonytalan tényező hat. Az aranynak viszont nincs vezérigazgatója. Kormányoktól, politikáktól, válságoktól függetlenül értéket jelent, miközben bármi más emberek tevékenységétől függ.

- Jellemzően milyen konstrukciókat keresnek az Arteus Capital ügyfelei?

− Rendkívül népszerűek azok a komplex szolgáltatásaink, amelyek túlmutatnak az egyszerű fizikai aranyvásárláson. Az Arteus Capital szerint az öngondoskodás egyik legjobb formája a nemesfémvásárlás, ezért fizikaiarany-alapú szolgáltatásokat nyújtunk ügyfeleinknek. Ezek jellemzően különböző közép- és hosszú távú megtakarítási programok, amelyek nagyfokú flexibilitással rendelkeznek. Véleményünk szerint egy statikus konstrukció nem elég az ügyfelek számára. Hiába rendelkezik valaki arannyal, nyilvánvalóan szüksége lehet közben pénzre is. A biztonságos tartalék mellett tehát szükség van arra, hogy nagyfokú mobilitást, az ügyfelek életéhez való igazodást tegyenek lehetővé a programjaink. Ezért Golden Life nevű megtakarítási programjainknak speciális válfajait hoztuk létre. Ilyen például az Arteus Kids program, amelyet speciálisan gyerekek számára indítottunk. Ennek a programnak külön jogi garanciái vannak, hogy egyik szülő se férhessen hozzá a gyerekeknek létrehozott megtakarításhoz.

- Említette az öngondoskodást. A nyugdíj-megtakarítások kérdése különösen aktuálisnak hat ma Magyarországon. Önök kínálnak valamilyen erre alkalmas megoldást?

− Valóban égető kérdés ma Magyarországon a nyugdíjügy, így nem meglepő, hogy legnépszerűbb szolgáltatásaink közé tartozik cégünk nyugdíjprogramja, az Arteus Golden Years. Ennek keretében életjáradék formájában kifizetést kérhetnek ügyfeleink aranytartalékukból az előre meghatározott ütem és érték szerint. Ráadásul ezek a feltételek bármikor megváltoztathatók − ami szintén nagyfokú flexibilitást jelent. Ennek a programnak három szakasza van: a gyűjtési, a szabad tárolási, illetve a kifizetési időszak. Az ügyfél választhat, hogy havi, negyedéves vagy féléves, euróra váltott járadékot kér. A megtakarítás bármikor pénzre váltható, ha az élethelyzet szükségessé teszi és az öröklés kérdése sem jelent problémát. Az Arteus Capital egyébként minden programját az Uniqa biztosítóval partneri viszonyban futtatja, tehát minden esetben biztosítást is nyújtunk.

- A kevesebb félretehető pénzzel rendelkező ügyfeleknek is kínálnak szolgáltatást?

− Az Easy Gold nevű programunk kifejezetten a szerényebb anyagi helyzetben lévő ügyfeleink számára kialakított könnyített, költséghatékony és hosszabb időtávú program. A havi befizetések 50 eurós megtakarítással indulnak, ami az átlagos magyar bérekhez igazodik, de természetesen a sok százezer vagy több millió eurós ügyfeleinkig terjed a skálánk.

- A komplex megtakarítási programokon kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak?

− Természetesen tevékenységünk kiterjed a fizikai arany értékesítésére is. Európán belül bárhová kiszállítjuk a nemesfémet ügyfeleinknek, illetve igény esetén betároljuk számukra bécsi trezorunkban. A magyar aranypiac egyébként egyelőre meglehetősen híg. Mi nem foglalkozunk sem ékszerrel, sem aranyórával, sem numizmatikai, tehát gyűjtői értéket megtestesítő termékekkel.

- Mik a terveik a jövőre nézve? Tervezik esetleg újabb tevékenységi kör bevezetését is?

− Szolgáltatásainkat továbbra is a befektetési nemesfémek piacán képzeljük el. Olyan szinergiákat keresünk pénzintézetekkel és egyéb piaci szereplőkkel, amelyek még rugalmasabb megoldásokat tesznek lehetővé. Két komoly fejlesztési tervünk van. Az egyik az aranyvagyon pénzre váltását tenné lehetővé, úgy, hogy közben az aranytartalék is megmaradna − ezzel kapcsolatban egy amerikai céggel közösen dolgozunk. A másik fejlesztési irány a piaci belépést tenné rugalmasabbá: lehetővé tennénk egy teljesen egyedi árrendszerben való aranyvásárlást, amivel a piaci árfolyammozgás csapkodását tennénk kiszámíthatóbbá és ezáltal ügyfeleink számára kevésbé kockázatossá. A fizikai arannyal kapcsolatban ilyen termék tudomásunk szerint nincs még a világpiacon.

NYUGDÍJ CÉLÚ BEFEKTETÉSEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
ÖnkéntesNyugdíj-TartósTőkevédettUnitArteus
nyugdíjpénztárelőtakarékosságibefektetésialapoklinkedGolden
számla (nyesz)számla (tbsz)Years
Befizetési ütemhavontaéventea számlanyitásegyedilegegyszeri vagyegyedileg
évébenválaszthatófolyamatos díjfizetésválasztható
Minimáldíjminimális tagdíj5000 Ft/hó25 000 Ftkb.10 000 Ft5000-10 000 Ft/hó100 euró/hó
kb. 2000-3000 Ft/hónévérték/jegy
Adókedvezményszja-kedvezményszja-kedvezmény,elért hozam adómenteskamatadóvalmunkaadói oldalonkamatadó-
(20%, max. 100 ezer(20%, max. 100 ezer5 év után, 3 év utánterheltcsökkentett köztehermentes
forint/év),munkaadóiforint/év),csak 8 százalékosés 3 év után 8%,
oldalon alacsony közteherhozam adómenteskamatadó5 év után 0% kamatadó
Likviditásadómentesennyugdíjcélra, különbencsak 3, illetvebármikor 1 év utáneseti számlátbármikor
csak 20 év utánjelentős közteher5 év utántőkevédetthasználva bármikorhozzáférhető
Kockázatalacsony-közepesalacsony-közepes-magasalacsony
Futamidőnyugdíjkormin. 3 év,3, ill. 5 évmin. 1 év, határo-min. 5 év1-30 év
max. nyugdíjkorzatlan futamidejű(esetenként 3 év)
Inflációbiztonságnincsnincsnincsnincsnincsvédett
az inflációtól
Járadékszolgáltatáslehetségesnem lehetséges,nem lehetséges,nem lehetségeslehetséges, a tartamigen
csak egyösszegűegyben vagy részössze-végén döntheti el
kifizetésgekben vehető kiaz ügyfél

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!