A bank minden hétfőn az előző héten lezárt tranzakciókról közöl adatokat. A bank célja a kötvényvásárlásokkal, hogy csökkentse a jelentős adóssággal küszködő euróövezeti országok, így Olaszország, Spanyolország és Portugália állampapírhozamait.

Piaci szereplők szerint egyre valószínűbb, hogy az ECB hamarosan leáll a program hibernálásával, és spanyol állampapírok vásárlásába fog. A 10 éves lejáratú spanyol adósságpapírok hozama már jóval meghaladja a sokak által már finanszírozhatatlannak tartott 6 százalékot.

A frankfurti intézmény összesen 214 milliárd euró értékben vásárolt állampapírt SMP-programjának 2010 májusi elindítása óta. A programot tavaly augusztusban - négy hónap szünet után - újraindították, amikor különösen nagy nyomás nehezedett az olasz és a spanyol állampapírokra.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!