Horvátország visszautasította az osztrák Erste Bank ajánlatát az állami tulajdonban lévő Hrvatska Postanska Bankáért (HPB) - közölte csütörtökön a horvát kormány. "Az ajánlott ár alacsonyabb annál, amit vártunk egy olyan bankért, amely a 2009-es és 2010-es veszteségekből sikeresen lábalt ki" - idézte a hírügynökség Slavko Linic pénzügyminiszternek a nyilvános horvát kormányülésen elhangzott szavait.

Linic bejelentése szerint az Erste Bank 789 millió kunás ajánlatot tett a bankért, kevesebbet, mint amennyit a nem kötelező érvényű ajánlat során októberben jelzett. Linic szerint az Erste arra juthatott, hogy túl sok per folyik a bank háza táján, és sok hitelezési céltartalék-képzésre lehet szükség. Az eladósorban lévő HPB a horvát bankpiacon közel 4,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az Erste Bank 15 százalékot megközelítő részesedésével a harmadik legnagyobb a piacon.

Az OTP ajánlata 92 és 118 millió euró (29-35 milliárd forint) közé eshetett különböző feltételektől függően, a horvát postabank könyveibe szintén betekintő Erste Bank pedig az OTP-nél magasabb, 130 millió eurós ajánlatot tett a horvát pénzintézetre - szerepelt az októberi sajtóhírekben. Akkori lapértesülések szerint az Erste tovább is emelhette volna az ajánlatát, mivel a Horvát Postabank megszerzésével 18,8 százalékos piaci részesedést ért volna el, ezzel pedig Horvátország második legnagyobb bankjává vált volna.

Az OTP az elmúlt években többször is jelezte, amennyiben jó áron találnak számukra érdekes bankot, akkor megvásárolják. A Reuters azonban most arról számolt be, hogy az októberben nem kötelező érvényű ajánlatot beadó OTP már kiszállt a versenyből.

A horvát kormány a HPB és a legnagyobb horvát biztosítótársaság, a Croatia Osiguranje eladásából összesen 2 milliárd kunát remélt. Utóbbi iránt egyébként a jövő héten érkezhetnek be a horvát államhoz a kötelező érvényű ajánlatok. A privatizációval az idén 5,5 százalékra  várható államháztartási hiány csökkentése a cél. A túlzottdeficit-eljárásban érintett országnak az EU elvárásai szerint 2016 végére 2,7 százalékra kell csökkentenie államháztartási hiányát.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!