Az euró 260 forintra ugorhat, ha a francia "nem" győz

Az utóbbi hetekben számos alkalommal megjelent, ha az EU-alkotmányról szóló francia népszavazáson a "nem" szavazatok kerülnek többségbe (márpedig a közvélemény-kutatások alapján erre jó esély van), az a kelet-európai régió piacaira rendkívül kedvezőtlen hatással lehet. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a voksolás egy kicsit túl van dimenzionálva, szerintük nem kell katasztrófától tartani.
Csernátony Csaba, 2005. május 27. péntek, 13:05
Fotó:

Franciaországban vasárnap tartják az Európai Uniós alkotmányáról szóló népszavazást. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a referendumon az alkotmányt elutasítók többségére lehet számítani. Az EU soros luxemburgi vezetése azt tervezi, hogy sikertelen franciaországi népszavazás esetén a tagállamok közös nyilatkozatot adnak ki, amelyben elkötelezik magukat a ratifikációs eljárás folytatása mellett.

Az utóbbi hetekben számos prognózis jelent meg arról, hogy a "nemek" győzelme az euró árfolyam gyengítése mellett eladási hullámot generálhat a kelet-európai piacokon. Szakértők szerint túlzóak a félelmek, számottevő tőkekivonásra nem kell számítani. A devizapiacon okozhat egy kilengést a sikertelen referendum, ami gyengítheti kelet-európai fizetőeszközök árfolyamát, de ez várhatóan csak átmeneti süllyedést jelenthet.

Forintpiaci kereskedők úgy vélik, az eurókurzus a EU-alkotmány elutasítása nyomán akár 260 forintig is elmehet, ám ezt követően korrekció fog végbemenni, és a 255-257 forintos szinten stabilizálódhat a közös deviza kurzusa. Szerintük egyebek mellett a devizahitelek forintosítása jelentős keresletet generál a magyar deviza iránt, de még a mostani - korábbinál némileg alacsonyabb - kamatszint is elegendő támaszt ad.

A részvénypiaci elemzők szerint a referendum tőzsdére gyakorolt hatása marginális. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott: "vihar egy pohár vízben". A népszavazás ugyanis nem befolyásolja a különböző cégek gazdálkodását, működését, ezért komolyabb eladási hullám nem várható. Véleményük szerint a népszavazás eredménytelensége okozhat némi bizonytalanságot a piacon, de a hazai részvények esetében lejtmenet nem valószínű.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK