A Wall Street-i irányadó indexek nap eleji előnyüket gyorsan elvesztették azt követően, hogy a Fed kamatmeghatározó ülése eredmény nélkül zárult. A várakozások ellenére a Fed jövő év elejére hagyta a nyíltpiaci beavatkozásainak felszámolását amellett, hogy változatlanul zéró közelében hagyta az irányadó rátát, s a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban sem változtatott markánsan az álláspontján.


A Ben Bernanke vezette testület továbbra sem kész változtatni monetáris politikáján, ami azért meglepő, hiszen a Fed nyíltpiaci tanácsa a korábbinál is optimistábban nyilatkozott az Egyesült Államok gazdaságának helyzetéről.


Az év emberének választott Bernanke szerint a fellendülés legnagyobb akadály továbbra is a gyenge munkaerőpiac, amely az év első negyedében még korlátozni fogja a lakossági költést. A versenyszféra a Fed szerint azonban a felépülés jegyeit mutatja - a készlet- és a forgalmi adatok is kedvező irányba változnak.


A bankrészvények megítélésén a bázeli székhelyű bankfelügyeleti bizottság bejelentése javított - a nemzetközi szervezet közlése szerint a pénzintézetek tőkehelyzetét szabályozó intézkedések foganatosítását egyelőre elhalasztják, így azoknak egyelőre nem kell a fogukhoz verniük minden garast.

A szektor teljesítménye ennek ellenére sem volt pozitív, hiszen New Yorkban tovább büntették a Citigroupot - a társaság 20 milliárd dolláros kibocsátási tervei ugyanis jelentős részvényállomány-híguláshoz vezethetnek, a papír megítélése pedig már most is aggasztóan alacsony versenytársaihoz képest. A Wells Fargo és a JP Morgan részvényeinek emelkedése ellenére a szektor 0,4 százalékos veszteséget ért el a nap végére.


Az energiaszektor részvényei iránti keresletet és az olaj jegyzését egyaránt megdobta a washingtoni adat, miszerint az Egyesült Államok olajkészletei a várakozásoknál majdnem kétszer gyorsabban apadtak az elmúlt időszakban. A WTI árfolyama több mint 3 százalékkal 73 dollár közelébe emelkedett szerdán, az olajipari szektor papírjai pedig 0,7 százalékkal javítottak keddi teljesítményükön, míg az energiaipari szolgáltatók 2,7 százalékkal kerültek feljebb.


Folytódott a rally az it-szektorban is, amelyet egyrészt a Microsoft és az európai versenyfelügyelet közötti megállapodás, másrészt az Intel szerdán indult pere táplált. A szövetségi kereskedelmi bizottság versenyellenes stratégiával vádolja a világ legnagyobb chipgyártóját, s ez jót tett riválisai megítélésének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!