Nem tárgyal tovább a kurdisztáni kormánnyal kutatási licenszekről az amerikai Exxon olajcég - jelentette be hírügynökségi jelentések szerint az iraki olajminiszter, aki Az Exxontól kapott levélre hivatkozik. A hír nem meglepetés, hiszen már korábban ismert volt, hogy az iraki központi kormányzat kizárta volna saját területéről az amerikai olajcéget, amennyiben az a kurdisztáni régióban kutatási engedélyt szerez.

Az iraki olajminisztérium szóvivője, Fejszál Abdullah március elején jelentette ki, hogy néhány napos határidőt kapott az Exxon, hogy döntsön az ügyben. Ez akkor nagy zuhanást is okozott a Mol partnerének a Gulf Keystonenak az árfolyamában, amelynek értékét az Exxon mint lehetséges felvásárló hajtotta fel. (A Gulf árfolyama tavaly december óta 190 pennyről 432-re emelkedett.) Az olajban gazdag kurdisztáni régióban 2007 óta jelen vannak kisebb olajcégek, így a Mol és a GPK is, utóbbi a Mol kisebbségi részvételével birtokolt Shaikan olajmezőn rendkívül sikeres találatokkal és óriási becsült készlettel. Az Exxonról, amely időközben kutatási megállapodásra akart jutni a kurdisztáni regionális kormányzattal, feltételezték, hogy amennyiben a kurdisztáni piacra belép, logikus számára, hogy az egyik piacon levő független kisebb olajtársaságot felvásárolja.

Az Exxon vügye viszont nem csupán a felvásárlási találgatásokkal kapcsolatban érdekes, de ráirányíthatja a figyelmet arra is, hogy a kurd és az iraki kormány közötti eddig sem felhőtlen viszony elmérgesedése esetén a Molnak bizony lesznek kockázatai a kurdisztáni projektjeiből kitermelt olajának az exportálásakor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!