Az INA cáfolta, hogy döntött volna fiumei finomítójának bezárásáról

Közleményben cáfolta az INA azt a horvát lapértesülést, amely szerint a cégnél döntöttek arról, hogy bizonytalan időre beszüntetik a fiumei (Rijeka) finomító működését – írják a szombati horvát lapok. Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter pedig azt mondta, ha valaki be kívánja zárni a horvát finomítókat, az nehezen lehet a horvát kormány partnere.
MTI, 2014. május 24. szombat, 10:05
Fotó: Napi.hu

A Novi list az INA egyik felsővezetőjétől származó információk alapján azt írta: szeptemberben derülhet ki, hogy időlegesen vagy hosszabb időre szüneteltetik a finomító működését, mivel ekkorra születhet döntés arról, hogy megkezdődik-e a finomító modernizációjának második szakasza. A hír aggodalmat váltott ki a szakszervezeti vezetők körében is, akik szerint az INA a finomító veszteségessége miatt kívánja leállítani az üzemet.

Az INA a sajtóhírekre közleményben reagált, amelyben cáfolja, hogy döntés született a fiumei finomító leállításáról vagy bezárásáról. Emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt pár évben ötmilliárd kunát (mintegy 190 milliárd forint) fektettek a finomítókba. A közleményben megjegyzik, hogy az elmúlt években a horvát, a szlovén és a boszniai piacon harminc százalékkal csökkent a kőolajszármazékok kereslete, ami a fiumei finomító egyharmad kapacitásának felel meg.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter újságírói kérdésre Csáktornyán (Cakovec) a lap információival kapcsolatban kijelentette; ha valaki a termelést csökkenteni akarja és extraprofitra törekszik és be kívánja zárni a horvát finomítókat az, nehezen lehet a horvát kormány partnere - idézi a minisztert a Jutarnji list szombati száma.

A miniszter kész az összes energetikai óriással is "összeverekedni"azért, hogy csökkentsék a gáz árát, mivel szerinte a Horvátországban kitermelt gázt drágábban adják el a horvát ipari szereplőknek, mint az orosz gázt Ausztriában, Csehországban vagy Magyarországon.

Az INA a rijekai üzemmel kapcsolatban a közleményben megjegyzi, hogy a piaci versenyhelyzet miatt növelni kell a magas minőségű termékek előállítását a termelésben, és mindezt optimális munkaerőszámmal kívánják elérni.

Horváth Ferenc a Mol termék-előállításért és kereskedelemért felelős ügyvezető igazgatója a Reuters hírügynökségnek a héten adott interjújában azt mondta, hogy a INA-nak (amelyben a Mol közel 50 százalékos részesedéssel rendelkezik) két finomítója is nehéz helyzetben van, részben mert 2003-ig, a Mol megjelenése előtt, elmaradtak a szükséges befektetések. Látható, hogy az INA termelői kapacitása kétszerese annak, amely a horvát piacnak és az azzal szomszédos piacoknak együttesen kellene - tette hozzá. Megjegyezte azt is, most az a kérdés, hogy befektetésekkel lehet-e felfejleszteni valamelyik horvát finomítót, hogy az igazán versenyképessé váljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK