A FTSE-100 0,6 százalékkal 5508 pontra, a CAC-40 0,4 százalékkal 3722 pontra, a DAX pedig 0,6 százalékkal 6210 pontra esett.

Az indexeket eleinte vállalati hírek húzták, ám később az ír bankok állítólagos adósságfinanszírozási gondjairól elterjedt - az ír kormány által cáfolt - híresztelések, majd délután az amerikai fogyasztói bizalom várakozásokkal szembeni augusztusi romlásáról megjelent adatok miatt gyengülni kezdtek a mutatók. 

A Stoxx Eurpe 600-as indexe 0,1 százalékos mínusszal zárta a napot, így első heti veszteségével 0,6 százalékosra növelte e havi veszteségét. A mutató az elmúlt négy napban folyamatosan gyengült, mert befektetők elkezdték latolgatni, hogy a globális gazdasági kilátások mennyiben indokolták az index május óta bekövetkezett 13 százalékos erősödését.

Az Allied Irish Banks és a CRH Plc ír építőanyag gyártó és forgalmazó vállalat részvényeinek értékvesztése felgyorsult a Bloomberg szerint arra a hírre, hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítségre szorulhat. Utóbbi 1,8 százalékot vesztett értékéből.


Az Allied Irish Banks 11 százalékot vesztett értékéből, miután a Société Générale SA index előrejelzése szerint kikerült a Stoxx 600-ból. A Bank of Ireland papírjai 5,3 százalékkal olcsóbbodtak pénteken.


A rossz hangulat más európai bankokat is utolért: a Barclays 3,2 százalékot esett miután az UBS AG lefelé módosította a pénzintézet következő három évre vonatkozó bevételeire adott előrejelzését, míg a Société Générale 1,7 százalékkal gyengült.


A Carrefour papírjai 4,6 százalékkal drágultak a cég 2 milliárd dolláros üzletátalakítási tervének hírére, amelynek hatására elemzők felminősítették a vállalat részvényeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!