A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,42 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,02 százalékos emelkedéssel indította a kereskedést. A párizsi CAC-40 index 0,26 százalékos mínuszban nyitott, de öt perc múlva már 0,13 százalékos nyereségben állt.
Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,07 százalékkal csökkent nyitáskor, de pár perc múlva már 0,20 százalékos pluszt mutatott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,14 pontos csökkenéssel, 27 134,03 ponton nyitott hétfőn, ami minimális gyengülés a pénteki adathoz képest.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. A dollár gyengülése és a nigériai olajszállítások akadozása drágította az olajat, de az amerikai olajkitermelés bővülését jelző adatok visszafogták az árak emelkedését.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 50,05 dollárba került hétfő délelőtt kilenc órakor, 41 centtel, 0,83 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 44 centtel, 0,90 százalékkal, 49,06 dollárra nőtt.

Az eurót 1,1340 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,23 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
New York és Nyugat-Európa is veszteségben zárta a múlt hetet, egyedüli kivételként a londoni FTSE-100 index 0,39 százalékkal, 6209,63 pontra emelkedett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!