Vegyes képet mutattak a meghatározó nyugat-európai részvénypiacok a nap végén; míg Londonban fél százalékot közelítő pluszban tudott zárni a Footsie, addig a frankfurti DAX hasonló mértékű gyengüléssel, a párizsi CAC 40 pedig hajszálnyi mínuszban fejezte be a hét utolsó tőzsdenapját.

A mutatók nap közben több alkalommal hajtottak végre irányváltást. Az iránykeresés motivációs hátterét jól szemlélteti, hogy míg Kínából hajnalban kedvező GDP-adatok érkeztek, a délutáni amerikai fogyasztói hangulatindex meglepő romlást jelzett.

A kínai hírre a nyersanyagipari részvények drágultak, a londoni börze pozitív teljesítményét nagyban a Rio Tinto emelkedésének köszönheti. A bányaóriás csütörtökön még veszített árfolyamából arra a hírre, hogy lemondott vezérigazgatója, Tom Albanese, miután elismerte saját felelősségét a cég váratlanul bejelentett, körülbelül 14 milliárd dolláros leírásaiért.

A bankok emelkedését a Morgan Stanley befektetői jegyzete támogatta meg; eszerint a szuverén adósságválság okozta stressz, a tőkeáttéli és financiális nyomás enyhül, ami a szektor egészének kilátásait javíthatja.

A Renault-papír kiemelkedően, közel öt százalékkal erősített Párizsban. Noha 2012-ben 6,3 százalékkal visszestek globális értékesítései, az Európán kívüli piacokon rekord mennyiségű autót tudott eladni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!