A tengerentúlon a nyitás előtt az inflációs adatok, pontosabban a termelői árindex publikálása tartotta izgalomban a befektetőket. Bár az összesített adat az üzemanyag drágulása miatt a várakozások felett alakult, az energia- és élelmiszerköltségektől megtisztított magindex azonban a szakértői becsléseknek megfelelően alacsony szinten maradt. Ezzel összefüggésben az amerikai állampapírhozamok csökkentek, a részvénypiacon pedig a vevők vették a kezükbe az irányítást. A 30 Dow Jones-komponens közül 24 erősödést könyvelhetett el a kereskedés első óráiban, így például emelkedett az AT&T, az Alcoa mellett a General Motors (4,7 százalékkal), illetve az Exxon Mobil is, amely a Dow Jones erősödésének vezérévé lépett elő. Több mint másfél százalékos erősödésében fontos szerepet játszott, hogy a nyersolaj hordónkénti árfolyama – júliusi szállításra – 82 centtel, 67,65 dollárra emelkedett, ami tavaly szeptember óta a legmagasabb szint. A Dow Jones 0,53 százalékos emelkedés után 13 553,73 ponton zárt, a Standard & Poor's 500 index 0,48, a Nasdaq Composite pedig 0,66 százalékos emelkedést mutatott csengetéskor. Jól szerepeltek a szállításhoz kapcsolódó társaságok, amit a Dow Jones szállítmányozási indexének 1,5 százalékos vastagodása is mutat. A Boeing 0,5, a Caterpillar 1, a General Electric 0,4 százalékos nyereséggel fejezte be a kereskedést. Az alapvetően optimista hangulat ellenére voltak cégek, amelyek veszteséget könyveltek el, közéjük tartozott a Goldmans Sachs (3,4 százalékot veszített). Ugyancsak a gyenge beszámoló küldte a mélybe a Capstone Turbine, illetve a Computer Sciences jegyzését is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!