A csoport működését a tavalyitól minimálisan elmaradó 161,4 milliárdos korrigált adózott eredmény írja le legjobban amit a végtörlesztés rontott le számottevően - mondta el Bencsik László vezérigazgató helyettes a bank negyedéves eredményeiről szóló sajtótájékoztatóján. A számviteli eredmény 83,8 milliárd forint lett.

A konszolidált eredményben jelentős goodwill leírás következett be, összesen 17,7 milliárd forint értékben. A végtörlesztés évvégi 31,6 milliárdos becsült értéke végül 2 milliárd forinttal nagyobb lett, utóbbi tétel az első negyedévben látszik majd. A teljes adó előtti veszteség végül 65,4 milliárd forint volt, adóhatása viszont 12,4 milliárd forint plusz lett. Javította még ezt a számot a bankadó visszatérítés 16,1 milliárdja és az MNB-től vásárolt devizanyereség 3,2 milliárdja. Így a teljes korrekció összesen 77,6 milliárd forint lett.

A fizetett adó sokkal több lett mint tavaly, a társasági adó 32,2 milliárdról 59,7 milliárdra nőtt. Bencsik szerint látni kell, hogy a bank adózás előtti eredménye 14 százalékos növekedéssel valójában jóval jobb lett mint a tavalyi. Az 1,6 százalékos eszközarányos megtérülésre büszkék lehetünk - mondta el.

Az orosz bank nagyon dinamikus növekedési pályán van és nagyon magas marzs jellemzi a tevékenységét. Költséghatékonyság tekintetében enyhén romlottak a mutatók, a fő ok, hogy a nagy orosz növekedés nagy költségekkel jár. A másik ok a faktoring és behajtási tevékenység gyors fejlesztésének főleg személyi költségekben jelentkező növekedése.

Az OTP tőkehelyzete rendkívül stabil, a Core Tier1 ráta ugyan csökkent 12,5-ről 12-re. Az ok az évvégi forintgyengülés és a negyedik negyedévben bekövetkező végtörlesztési veszteség. Ugyanakkor az OTP nettó likviditási tartaléka 4211 milliárd euró, ami számottevő növekedés a 2010-es 3829 milliárd eurójához képest.

A végtörlesztés nemcsak most okozott veszteséget, 2012-re az elmaradó kamatbevételi hatást 7,6 milliárdra becsüli az OTP.

Egyre fontosabbak a külföldi leányok

A külföldi leányvállalatok eredménye egyre nagyobb részt képvisel a csoport eredményében és ez várhatóan a folyamat várhatóan folytatódni fog. Az orosz leány profitja duplázódott, tőkearányos megtérülési rátája 34 százalék. Az ukrán leányvállalat adózás előtt szintén duplázott de egy rendkívüli adózási tétel miatt végül itt csökkent az eredmény. Bulgáriában a kockázati költségek növekedése miatt csökkent az eredmény miközben a működés eredménye növekedett.

Az OTP Bank várakozásai 2012-re: - a konszolidált hitelállomány árfolyamszűrten növekedésnek indul, az orosz és ukrán fogyasztási valamint a magyar vállalati - különös tekintettel az agrárszektorra - nyújtott hitelek esetében.

További várakozások:

- dinamikus betétállománynövekedés elsősorban a külföldi leányoknál,
- csoportszintű korrigált bevételi marzs stabil maradhat, főleg az emelkedő orosz marzs miatt miközben itthon csökkenés várható,
- működési költségek 5 százalékkal nőhetnek főleg az orosz és ukrán hitelezés várható bővülésével,
- konszolidált hitelportfolió romlási üteme mérséklődhet.

A bank a magyar GDP 0,1, az export 7,1 százalékos növekedés és a háztartási kiadások 1,5 százalékos csökkenését várja. A költségvetési egyenleg várhatóan 3 százalék mínuszban  míg a folyó fizetési mérleg egyenlege ugyanennyi pluszban lehet. Oroszországban 3,1 és Ukrajnában 3,4 százalékos GDP és 3, illetve 4 százalékos fogyasztási kiadás növekedést vár az OTP. Erre alapozódik az ezekben az országokban várt további hitelezési bővülés. Bulgáriában 1,7 százalékos GDP és 1,5 százalékos fogyasztási kiadásnövekedés a várakozás.

Tavaly csökkent a hitelállomány, de az idén várhatóan megfordul ez a trend. A marzs várhatóan stabil marad, de itthon várhatóan csökken miközben külföldön várhatóan nőni fog - mondta el a vezérigazgató-helyettes.

A kockázati költségek csökkenése várható. Az IMF megállapodás megkötésére a kormány elkötelezett ez az OTP Bank és azon belül is Csányi Sándor személyes véleménye is. Az ukrán banknál adó előtt duplázódott az eredmény ezért nincs ok goodwill leírásra, az csak drámai változás esetén lenne szükséges, ennek most semmi jele. Az OTP ügyfeleinek túlnyomó többsége várhatóan igénybe veszi az árfolyamgát intézményét, így várható, hogy a kamatbevételek emiatt csökkeni fognak. Nagyjából 130 ezer olyan ügyfél van az OTP-nél aki igénybe veheti majd - mondta el Bencsik. Az OTP 285 forintos euró forint záróárfolyamot vár az év végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!