Baranyayt a nyár elején menesztették az MFB-től rendkívüli felmentéssel. Ezt azzal indokolta a Medgyessy-kormány által kinevezett igazgatóság, hogy a volt elnök-vezérigazgató egy hitelügylet kapcsán többmilliárdos kárt okozott a pénzintézetnek. Baranyay ezt korábban is vitatta, és kilátásba helyezte, hogy a bíróság előtt támadja meg a határozatot. A volt elnök-vezérigazgató rendkívüli felmentésének különlegessége a neki végül is ki nem fizetett végkielégítés volt. Baranyay László részére ugyanis távozásakor állítólag mintegy 200 millió forintot kellett volna kifizetnie a banknak. A volt bankvezető a Népszabadságnak nyilatkozva korábban cáfolta, hogy az összeg ezt a nagyságrendet megközelítette volna, és közölte azt is, hajlandó lett volna megegyezni a végkielégítéséről. Úgy tudni egyébként: lehetséges, hogy végül ez a variáció valósul meg. Baranyay mindvégig tagadta azokat a vádakat is, amelyek az MFB elmúlt ciklusban folytatott tevékenységét érték. Ezek szerint több cég (például a Defend vagy az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda Fogadó Kft.) esetében a bank a saját szabályzatát megkerülve, a kockázatokat figyelmen kívül hagyva adott kölcsönt. Baranyay viszont azt állította: ezeket a hiteleket az MFB üzletpolitikájának megfelelően, a szabályokat betartva folyósították. Hangsúlyozta azt is: mindvégig a törvényeknek, illetve a kormányhatározatoknak megfelelően járt el a különböző ügyekben. Mellette szól még az is, hogy a pénzügyi felügyelet vizsgálata sem tárt fel hiányosságokat a bank működésében – ezt a megállapítást azonban bírálta az MFB új vezetése. Kormányzati körökből többször megerősítették, hogy az MFB ügyeivel kapcsolatban feljelentést is tesznek majd – vélhetően a volt vezetők ellen. Állítólag ezzel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésére vártak az illetékesek, ám az MFB-t érintő Kehi-vizsgálat lezárása óta nem érkezett hír a feljelentésről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!