A múlt év utolsó három hónapjában további 2 százalékponttal, 80,83 százalékra nőtt a külföldi tulajdonosok részesedése a legnagyobb magyar bankban – derül ki az OTP Banknak tegnap a tőkepiaci törvény értelmében közzétett adataiból. (A törvény kötelezi a bankokat és befektetési szolgáltatókat tulajdonosi struktúrájuknak az évzárást követő 30 napon belüli közzétételére.) Az OTP Bank egy évvel ezelőtt még csak 45 százaléknyi külföldi tulajdonost tartott számon, de a részvények dematerializálása kapcsán kiderült, hogy a korábbi adatok nem voltak pontosak, és a külföldiek aránya egyből 75 százalék fölé ugrott. Tulajdonosi megfeleltetés híján a most közzétett adatok pontosságára sem lehet mérget venni, azok inkább becslésnek tekinthetők. Az OTP Bank legnagyobb tulajdonosa önmaga, a részvények 5,5 százalékával, a 15,5 millió darabos részvénycsomag piaci értéke meghaladja a 35 milliárd forintot. A legnagyobb külső tulajdonos – korábbi adatok szerint – a Capital International alapkezelő, amelynek több alapjában összesen 5,04 százaléknyi részvény van. Az EBRD több mint hat éve őrzi a bank 2 százalékát – mellesleg ez a bank legsikeresebb hazai befektetése –, 2–5 százalék között pedig állítólag három alapkezelő áll. A tegnapi közzététel nem tér ki a menedzsment tulajdonára – erről a február 14-én megjelenő tőzsdei gyorsjelentésben olvashatunk többet –, megfigyelők azonban 2,5 százalékra teszik az alkalmazottaknál lévő részvénymennyiséget. A novemberi opciólehívások mintegy 10 millió részvényt mozgattak meg. Az adatokból úgy tűnik, az OTP közép- és felső vezetői kezében lévő, árfolyamértéken 16 milliárd forintot érő csomag a legértékesebb hazai menedzsmentpakett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!