A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Új csúcsot az arany és az ezüst esetében sem tart valószínűnek Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedési igazgatója. A szakember szerint igencsak kérdéses, hogy mit hoz a Fed QE2 programjának június végén esedékes kifutása. Egyelőre olyannyira instabil a piac, hogy napi szinten sem nagyon látni, mi várható − tette hozzá a szakértő. Az aranytól a nyár során már az is szép teljesítmény lenne, ha tartani tudná magát az 1500−1550 dolláros sávban − véli Heitner. Még amennyiben − az eurózónabeli fejlemények vagy az amerikai adósságplafon folytán − jönne egy nagyobb összeomlás is a részvénypiacon, a tőkekivonás és készpénzbe menekítés nagyobb súllyal nyomna a latban, mint az arany piacára érkező friss pénz támasztotta kereslet. Azaz gyakorlatilag adott esetben a sárga fém menedék jellege sem lenne elég.

Akik ugyanis aranybefektetéssel akarták fedezni kockázataikat, azok jószerivel már korábban megtették ezt. Az ezüst, miután májusban 50 dollár közelében historikus csúcsot állított be, néhány nap alatt mintegy 30 százalékos esést abszolvált. Azóta viszont − bár a két táborra oszló befektetők mindkét irányba várták − gyakorlatilag az irányt kereste és beragadt a 34−38 dollár közötti sávba. Heitner úgy véli, lényeges elmozdulás nem várható a fémtől, ám az arany még toporogva is felülteljesíthető lehet az ezüsttel szemben a továbbiakban.

Nyáron a szezonális hatásnak megfelelően ismét lehet egy kis megtorpanás az arany piacán, sőt akár egy egészséges piaci korrekció is elképzelhető − nyilatkozta lapunknak az Arteus Capital szakértője. Ennek ellenére optimisták a nemesfém árfolyama kapcsán és hosszabb távon mindenképpen emelkedésre számítanak. Ezt indokolhatja a kitermelési és beruházási költségek folytán a belső érték is. (A Standard Chartered legújabb tanulmánya szerint a jelenlegi aranybányászati projektek 1400, míg a zöldmezős beruházások már inkább 2000 dollár közeli aranyárfolyam mellett lennének rentábilisak. Igaz, a bank elemzői eléggé magasra, egy évtizeden belül 5000 dollárra várják az arany unciánkénti jegyzését, egy-két éves távlatban viszont megelégszenek a 2100 dolláros célárral is.)

Az Arteus Capitalnél mindenesetre úgy vélik, az arany árfolyama az év végére elérheti az 1600−1650 dolláros szintet is. Az ezüst esetében a tavalyi emelkedést kissé túlzónak tartják, ám úgy vélik, az 50 dollár körüli szintet az év végére visszatesztelheti és utána akár meg is haladhatja. Ez persze erősen függ a gazdasági környezettől és a piaci hangulattól is, ám úgy vélik, többéves összehasonlításban nagyobb részvénypiaci zuhanások idején is jól tartotta magát a nemesfém. Hosszú távon viszont kérdéses, mennyire fenntartható az elmúlt évtizedben tapasztalt, dollárban mérve évi átlag 18,4 százalékos emelkedése.

A Moneyweek magazin összehasonlító táblázata alapján egyébként az elmúlt tíz évben éppen dolláralapon emelkedett a legtöbbet az arany, míg a legstabilabb devizának ilyen szempontból az ausztrál dollár, illetve a svájci frank bizonyult. Ezekben mérve ugyanis átlagosan 12 százalékkal drágult az arany 2001 óta.

A Commerzbank technikai elemzése szerint az arany a szezonális hatás miatt tovább eshet július közepéig. A Bloomberg által idézett elemzés szerint 1515 dollárnál törhet az emelkedő trendcsatorna alja, támaszszintek ez alatt 1513,90 és 1501,70 dollár környékén lehetnek. Amennyiben viszont utóbbit is átviszi a jegyzés, a legközelebbi támasz 1442,70 dollár mélységében húzódhat.

Ezt a forgatókönyvet az eddigi júniusi csúcsnak számító, 1554,10 dollár feletti zárások esetén kell felülvizsgálni a bank elemzője szerint. Ez esetben viszont a jegyzés ismét megcélozhatja a májusban beállított 1577 dolláros historikus csúcsot.

Az ezüstnél a UBS szerint a nyár során egy további 10 százalékos esés a valószínűbb forgatókönyv, ám az év végére talán ismét megközelítheti az 50 dolláros szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!