Az energiaszektor zuhanása magával rántotta az amerikai indexeket a kereskedés utolsó órájában a befektetőket ugyanis elbizonytalanította az amerikai kormány és az iparág mélyfúrásokat érintő jogi huzavonája.


Az egyébként is volatilis kereskedésben kilengéseket az a hír okozott, hogy egy New Orleans-i szövetségi bíró az amerikai kormány által érvénybe léptetett hathónapos mélytengeri fúrásokra vonatkozó moratóriumot elkaszálta. A kabinet közölte, hogy fellebbez a döntés ellen.


Az S&P 500 energia szektora ezután egy rövid időre emelkedésnek indult, de aztán visszazuhant a döntés előtti szint alá. Hasonló pályát írt le sok, az indexben szereplő egyéni olajfúró és olajipari vállalat is.


Elemzők szerint az eladási hullám a kormány és az ágazat jogi huzavonája miatt kialakuló bizonytalanságot tükrözi.


A DJIA a legutóbbi kilengések következtében közel 1,4 százalékot vesztett értékéből és 10 293 pontra zuhant a Chevron 2,3 és az Exxon Mobil 1,9 százalékos esése által vezérelve.

A Nasdaq Cmposite index 1,2, az S&P 500  pedig1,6 százalékot zuhant az energiaszektor 2,6 százalékos mélyrepülése miatt.


Az ipari, fogyasztói és fémipari blue chip vállalatok is gyengén szerepeltek, amelyeket a csalódást okozó lakáspiaci adatok húztak le. Az Alcoa 3,4 százalékkal, a Caterpillar 3 a Home Depot pedig 2,4 százalékot gyengült.


A befektetők körében a Wall Streeten inkább a kockázatkerülő magatartás lett urrá, amelynek következtében a részvényektől az állampapírokba kezdtek el menekülni a befektetők. Jelentős kereslet mutatkozott a keddi aukción a 40 milliárd dollárnyi értékben meghirdetett kétéves lejáratú papírokra, illetve az általános kereskedésben lejáratok iránt is jelentősen élénkült az érdeklődés.


Az európai bankok miatt is nagy volt a bizonytalanság miután a francia Crédit Agricole a görög érdekeltségére, az Emporiki Bank of Greece SA-re profitfigyelmeztetést adott ki a vártnál magasabb hitelveszteségek miatt.

A keddi lejtmenethez emellett hozzájárult, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő rontotta a spanyol bankok hitelveszteségeire szóló becslését, a Fitch Ratings hitelminősítő pedig leértékelte a BNP Paribas bankcsoportot, és elemzést adott ki arról, hogy az euróövezetben növekszik a dupla recesszió kockázata.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!