A keddi szárnyalást követően tegnap visszavettek a lendületből az irányadó amerikai indexek, a napot végül vegyes elmozdulásokkal zárták. Az ázsiai tőzsdéken a ma hajnali kereskedésben hasonló trendek látszanak, miközben a kínai index esett, addig a japán piac emelkedéssel zárt.

A kínai Shanghai Composite annak ellenére esett 0,5 százalékot, hogy a hírek szerint egyes kínai bankok esetében enyhültek a hitelezési feltételek. Az intézkedés célja a gazdaság élénkítése lehet, ami megnyugtathatta volna a kínai gazdaság lassulása miatt aggódó befektetőket.

A kínai piac esésében nagy szerepe volt ma az ingatlanszektornak, miután a kínai miniszterelnök az ingatlanszektor hűtését megcélzó lépéseket helyezett kilátásba. A China Overseas Land árfolyama 2,8 százalékkal, az Agile Property 2 százalékkal, a Gemdale Corp. pedig 4,4 százalékkal került lejjebb.

A japán Nikkei 225 viszont 0,7 százalékos emelkedéssel búcsúztatta a napot, amelyben az exportorientált vállalatok részvényei játszották a főszerepet, köszönhetően a jen gyengülésének. A Canon árfolyama 3,7 százalékkal, a Mazda 6,1 százalékkal, a Mitsubishi Motor pedig 2,1 százalékkal menetelt felfelé.

A Sharp Corp. részvényei viszont 5,3 százalékot zuhantak azt követően, hogy a cég új elnököt nevezett ki. A részvényeket övező negatív hangulatban szerepet játszott az is, hogy a cég, amely az Apple egyik beszállítója, késésekről számolt be az iPadekhez gyártott LCD-kijelzőket illetően.

A Pengana Capital szakértője szerint az amerikai gazdaság lassú, de biztos fellendülést mutat, ami egyértelműen hangulatjavulást eredményez a piacokon és a befektetőket nagyobb kockázat vállalására sarkallja. A jen esetén véleménye szerint folyamatos leértékelődés várható, ami pedig javítja a japán exportőrök kilátásait - írja a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!