Magas rangú európai tisztségviselőktől származó információk alapján az Európai Unió vezetői több mint duplájára növelnék az európai pénzügyi mentőalap (EFSF) tűzerejét, lehetővé téve, hogy segítségével nagyobb bajba jutott országokat is megmenthessenek. Az eddigi, mintegy 440 milliárd eurós alappal párhuzamosan "futtatnák" a közel 500 milliárd eurós új alapot (ESM), ezen felül a tervekben az is szerepel, hogy az IMF az eddigieknél szélesebb körű támogatást nyújtana.

A Nikkei 1,7 százalékal, a Shanghai Composite Index 0,2 százalékal emelkedett, míg a hongkongi Hang Seng 1 százalékot erősödött.

Jól teljesítettek az exportcégek Japánban, a TDK Corp. 3,1 százalékot, az Elpida Memory Inc. 5,9 százalékot emelkedett. A Sony Corp. 5,9 százalékot, a Toyota Motor Corp. 2,5 százalékot erősödött.

A hajózásban érdekelt Mitsui O.S.K. Lines Ltd. 11,2 százalékot emelkedett, miután kedden késő este bejelentették, hogy négy másik céggel közösen nagy tankhajókat terveznek működtetni. A rivális Nippon Yusen K.K. 7,9 százalékot emelkedett.

A nyersanyagszektorben tevékenykedő BHP Billiton Ltd. 0,5%-ot, a Fortescue Metals Group 1,2%-ot emelkedett. Az Aluminum Corp. Of China Ltd. 2,5 százalékkal, a Jiangxi Copper Co. 3,7 százalékkal került feljebb.

A kínai ingatlanrészvények is emelkedtek, a China Resources Land Ltd. 2,3 százalékot, a China Overseas Land & Investment Ltd. 3,1 százalékot erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!