A kínai feldolgozóipari PMI index a 49,5 pontra emelkedett júliusban a júniusi 48,2 pontos értéket követően, mely február óta a legmagasabb értéknek számít, azonban igaz, hogy az 50 pont alatti értékek a gazdaság gyenge teljesítményére utalnak.

A kínai feldolgozóipari adat mellett egy európai hír is napvilágot látott, mely szerint a Moody's negatív figyelőlistára helyezte Németországot, Hollandiát és Luxemburgot, ami további aggodalmakat generálhat az amúgy is komoly adósság problémákkal küzdő EU-ban.

Hétfőn az amerikai tőzsdék a nap eleji jelentős mínuszokból felfele korrigáltak, ami részben az ázsiai tőzsdéken is érezhető. A legszebb teljesítményt a Shanghai Composite mutatja 0,6 százalék emelkedéssel, de a pozitív tartományban tartózkodik a KOSPI is, 0,2 százalék plusszal, míg a mai kereskedésben a leggyengébben a TOPIX szerepel, 0,4 százalék eséssel.

A japán technológiai óriás, a Sharp a piaci várakozások szerint közel 100 milliárd jenes veszteségről számolhat be csoportszinten a második negyedéves teljesítménye alapján. A veszteség a szervezet-átalakítási költségekhez, valamint a gyenge napelem-panelek és síkképernyős tv-k értékesítéséhez köthető. A társaság részvényei 2,4 százalékkal kerültek lejjebb a kereskedésben.

A Baidu negyedéves jelentése szerint a kínai keresőóriás 70 százalékkal növekvő profitról számolt be, mely nagyrészt a növekvő hirdetési bevételeknek köszönhető, igaz ez a költségek emelkedése is követte. A papírok 5,3 százalékkal kerültek feljebb a zárást követő amerikai kereskedésben.

Az olajiparban működő Cnooc bejelentette, hogy felvásárolja 15,1 milliárd dollárért 61 százalékos prémium mellett a kanadai Nexen-t. A hírre a papírok 3,5 százalékot gyengültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!