Csökkenéssel indult a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek azonban a napon belüli veszteséget lényegében ledolgozták, és végül a keddi záróértékek közelében állapodtak meg. A Fed Bézs Könyvében megjelenő óvatos optimizmusra, amely szerint a gazdasági aktivitás a javulás jeleit mutatja, nemigen reagáltak az amerikai piacok.

A Távol-Keleten sem mutatkozik határozott irány a ma reggeli kereskedésben, a főbb indexek közül a japán Nikkei 225 0,7, az indiai BSE 100 1, az ausztrál S&P/ASX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a kínai Shanghai Composite 0,3, a dél-koreai KOSPI pedig 1 százalékot erősödött.

Kínából a mai napon friss inflációs adatok érkeztek, ezek azt mutatták, hogy a fogyasztói árak december hónapban 4,1 százalékkal emelkedtek, amely lényegében megfelelt a piaci konszenzusnak. November hónaphoz képest az inflációs nyomás enyhülése tapasztalható, akkor 4,2 százalékos fogyasztói inflációt mértek.

Az enyhülő inflációs nyomás egyúttal felerősítheti a növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat, részben emiatt a gazdasági folyamatok változására igen érzékenyen reagáló nyersanyagszektor relatíve gyengén teljesít. A China Petroleum & Chemical Corp. 2, a PetroChina pedig 1,3 százalékkal értékelődött le a hongkongi kereskedésben.

A mai EKB-kamatdöntés előtt a jen erősödött az euróval szemben, ami nem kedvez az exportőröknek, a Sharp 3,1, a Sony pedig 2,3 százalékot esett a tokiói parketten.

Japánban a pénzügyi szektorban is láthattunk jelentős eséseket, a Nomura árfolyama 3,7 százalékot gyengült, míg a Mitsubishi UFJ Financial Group pedig 1,5 százalékot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!