A pesszimista távol-keleti hangulat oka, hogy az EKB a várakozásokkal ellentétben nem tett határozott lépéseket a közös valuta megmentése érdekében. A befektetők egy harmadik eszközvásárlási programra számítottak, azonban csalódniuk kellett.

Az eurózóna jegybankja a tegnapi kereskedésben az amerikai piacokat is lejtőre küldte. A nyitást követően jelentős gyengülés bontakozott ki a tengerentúli piacokon, azonban a nap végére összeszedték magukat az indexek, és kisebb mértékben sikerült korrigálniuk. A Dow és az S&P 500 0,7, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal gyengült.

Az EKB által gerjesztett kedvezőtlen részvénypiaci hangulatban, némi örömre adhat okot a kínai szolgáltatási szektorból érkezett adat, mely szerint a szektorban az üzleti aktivitás nagyobb ütemben bővült júliusban, mint az előző hónapban. A mutató értéke 53,1 pontra nőtt a júniusi 52,3 pontos értéket követően.

A globálisan pesszimista részvénypiaci hangulatban az ázsiai indexek is gyengén teljesítenek, a benchmarkok többsége 1 százalék közeli mínuszban tartózkodik, mely alól a Shanghai Composite a kivétel, ugyanis 0,5 százalékot erősödött.

A kedvezőtlen hangulatot tovább fokozhatta, hogy a Sony gyenge számokat közölt negyedéves jelentésében, melynek oka a szervezeti átalakításokhoz kapcsolódó magas költségekben, az erős jenben és a csökkenő értékesítésekben keresendő. A menedzsment az éves eredményvárakozásait is visszavágta, mely további aggodalmakra adhat okot. A részvények a hírre 7,2 százalékkal csökkentek.

A Sharp is messze elmaradt az elemzői várakozásoktól az előző három havi teljesítményében. A társaság 5 000 főt érintő leépítést is bejelentett, melyre 2013 márciusáig kerül sor. A befektetők 28 százalékos mínuszba lökték a részvényeket, melyek így 40 éves mélypontra kerültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!