Ázsiában meg sem érezték az amerikai esést

Amerikában az 1987-es tőzsdekrach emlékére komoly eséssel reagáltak a múlt hét utolsó kereskedési napján a piacok, ebből Ázsiában semmit nem éreztek a befektetők. A távol-keleti piacok vegyesen fél százalékon belüli elmozdulásokkal kezdték a hetet, de Európában sem várható komoly vérengzés a határidős indexek jelenlegi állása alapján.
portfolio.hu, 2012. október 22. hétfő, 11:08
Fotó: Napi.hu

Az indexek négy hónapja a legnagyobb esést mutatták pénteken, ami mellesleg az 1987-es tőzsdekrach 25. évfordulója volt. A befektetők kedvét a vállalati gyorsjelentések ronthatták el, az elmúlt napokban ugyanis sorozatban érkeztek kiábrándító negyedéves eredmények az amerikai vállalatoktól.

A szektorok közül a közszolgáltatók úszták meg legjobban a pénteki szakadás, míg a techszektor ismét megszenvedte a napot, a 2 százalék feletti eséssel csak a nyersanyagkitermelők vették fel a versenyt.

Ázsiában nem folyt a vér

A japán export szeptember hónapban év/év alapon a Dow Jones Newswires 10 százalékos konszenzusánál kissé nagyobb mértékben esett vissza - 10,3 százalékos volt a csökkenés mértéke -, míg az import 4,1 százalékkal bővült. A fenti makroadat és a pénteki amerikai esés ellenére alig mozdultak az ázsiai piacok. Az indexek vegyes, fél százalékon belüli elmozdulással zártak. A japán piac stagnált a hét első napján, a hongkongi Hang Seng inkább felfelé míg kínai és ausztrál társai inkább lefelé mozdultak.

A nyersanyagkitermelők és az exportcégek szerte Ázsiában gyengélkedtek a kereskedés során, a napot jen dollárral szembeni gyengülése mentette meg, melynek hatására az exportcégek a nap második felére ledolgozták a nyitást követően összeszedett mínuszaikat. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK