Bajban a nyugdíjrendszer - 84 milliárd hiányzik a kasszákból

Idén több tízezer pénztártag szüntette meg tagságát, de az évek óta stagnáló befizetések is csökkenő pályára kerültek. Közben a kasszák az elmúlt négy évben 84 milliárd forint nagyságú különadót fizettek, és a banki tranzakciós illeték is egyre nagyobb teherrel sújtja a transzparens szektort - olvasható a Független Pénztárszövetség közleményében.
Napi.hu, 2013. december 9. hétfő, 12:17
Fotó: Napi.hu

A kasszák legfontosabb mutatóiban való csökkenés megelőzte a piac telítettségét, ami okozhatja azt, hogy a jövőben az önkéntes pénztárak egyre kisebb mértékben lesznek képesek a törvényben meghatározott TB-kiegészítő feladatok ellátására. A különadókkal terhelt önkéntes pénztári rendszer zsugorodása tovább gyengítheti a magyar állami nyugdíj és egészségügyi rendszer fenntarthatóságát.

Az önkéntes kasszák jelenleg 2,3 millió tagot számlálnak, közel 1 000 milliárd tagi vagyont kezelnek, éves szinten 130 milliárd forint bevételt realizálnak. A szektor adatai bizonyítják, hogy a húsz évvel ezelőtt útjára bocsájtott törvény elérte a célját, mely szerint ma az önkéntes pénztárak a társadalombiztosítás után a második legnagyobb olyan biztosító intézmény, ami tagjai részére nyugdíj-, egészség vagy segélyező szolgáltatást nyújt.

Az önsegélyező-, és egészségkasszák első megtorpanását a tagok által igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások 2006. évi törvényi korlátozása, a nyugdíjkasszákét pedig 2008. évi pénzügyi válság, okozta. A 2010. évi szigorításra pedig, amely kivetette az önkéntes pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás utáni 25 százalékos különadót, mindhárom pénztártípus azonnali bevétel-csökkenéssel reagált. Az elmúlt ciklusban a munkáltatói befizetéseket folyamatosan terhelte cafeteria-adó, melynek következtében az önkéntes pénztári szektor addig dinamikus, nem ritkán évi 50 százalékos növekedést felmutató fejlődése helyett a stagnálás és a csökkenés lett a jellemző.

A 84 milliárdos állami elvonás hiányzik a kasszákból

A Független Pénztárszövetség várakozásai szerint a kasszák bevétele idén alig éri el a 120 milliárd forintot, ami a tavalyi adóteher növeléssel áll összefüggésben. A munkáltatók nem tudták növelni a kifizethető keretet, így ebből fizették ki az adót és rövidítették meg egyúttal a munkavállalók juttatásait.

Az amúgy a dolgozónként jellemzően 3-4 ezer forintos munkáltatói tagdíjak után a kormány az elmúlt négy évben jelentős, 84 milliárd forintos adóbevételt realizált. Másik oldalról ez a 84 milliárd forint az a forráskivonás, ami már most hiányzik az egészségügyből, és majd hiányozni fog a nyugdíjrendszer finanszírozásából, arról nem is beszélve, hogy a széles nyilvánosság számára nem ismert, a költségvetés milyen célra és hogyan használta fel ezeket az adóforintokat.

Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke,  figyelmeztet arra, hogy amennyiben a pénztárakra vonatkozó adószabályokban nem történik érdemi enyhítés, az idei mutatók akár negatív trendfordulót is jelezhetnek. Nem csak arról van szó, hogy a húsz év alatt a semmiből megteremtett, az öngondoskodás jelképévé vált pénztári szektor idővel nem tudja majd a magyar társadalombiztosítás egyenetlenségeit kisimítani, hanem sokkal inkább arról, hogy az önkéntes kasszák megnyirbált bevételei és szolgáltatásai már most 2,3 millió elégedetlen pénztártagot eredményeztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.12.10 12:22

@Archer58: Az a szörnyű, hogy mindkettőről, mert súlyosan összefüggnek: az adózás mentén és a jövő gyengítése oldaláról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.12.10 01:13

@kissiu:
A cikk valóban nem erről szól, de talán vess egy pillantást az előzményekre, nem saját örömömre írtam amit írtam.

Egyébként igen, most is veszteséges az állami nyugdíjalap, és valóban nem volt reform, vagy legalábbis minimális volt az átalakítás. Ezen nincs vita részemről. Volt egy cikk kb egy hete, ott leírtam az ezzel (fentarthatósággal) kapcsolatos véleményemet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

puffneki, 2013.12.09 21:09

@Batna: A szívemből szólsz. Nem. Itt nem érdemes becsületesnek lenni, felelősséggel gondolkodni a jövőről, családról. Adósítsd el magad, ne adózz, ne fizess járulékot. Úgyis lesz valahogy, valaki majd úgy is segít
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kissiu, 2013.12.09 19:42

@rw: "a költségvetés 2010-ben 1200mrd-vel egészítette ki az állami nyugdíjalapot"

AKkor elég veszteséges lehet még most is az állami nyugdíjalap, ui. annak elmaradt a reformja, csak ezt ügyesen titkolják. Összehasonlításul: évi 400 Mrd ment a MANYUPba, de ez a cikk amúgy nem erről szól. Bár az igaz, hogy a "pénztár" szó az emberekben a "bármikor megvédhető vagyon" kifejezéssel asszociálódott 2010 októberében, ezért sem erőltetik a befizetéseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html