A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A november közepén megindult lejtmenetet követő felpattanás mindössze három napig tartott ki a BUX indexben, s a mutató ismét visszaesett nagyjából oda, ahonnan korábban felpattant. Az elmúlt napok egy szűkebb, 300 pontos sávban történő oldalazással teltek, az ilyen időszakokat követő kitörés sokszor hevesebb lendületű szokott lenni a sávon belül megszokottnál.

A BUX grafikonján jelenleg két trend küzd egymással, az index szinte rásimul arra az emelkedő hosszú távú trendvonalra, amelyet a 2009. márciusi és az idén május végi mélypontok jelölnek ki. A sávozásban a támaszt jelenleg a 17 600 pont körüli szintek jelölik ki, ezek törése esetén erős támaszként elvileg a 17 200 és 17 300 pont közötti zóna várja.

Ugyanakkor baljós jel, hogy az utóbbi egy hónap mozgásával mintha egy nagyobb fej-vállak alakzat bal vállát építené ki a mutató, amely ha elesne, akkor az alakzatból számolt célár jóval lejjebb, mintegy 2000 ponttal alacsonyabbra mutat. Felfelé 18 000 pontnál a 200 napos mozgóátlag és a nemrég kijelölt 18 300 pontos szint várja ellenállásként a mutatót, amelynek RSI oszcillátora még mindig nem szabadult csökkenő trendjéből.

Két trend küzd egymással a BUX-grafikonon
Kép: Napi grafikonok

A nagyobb részvények közül az OTP képe még mindig pozitív − amíg 3800 forint alatti zárást nem látunk, az is marad −, azonban aggasztó, hogy az említett támaszról megindult drágulás az első lehetséges ellenállási szinteknél elakadt. Érdemes megfigyelni, a magyar bank két osztrák régiós versenytársának chartja is hasonló képet mutat, azzal a különbséggel, hogy a Raiffeisen és az Erste Bank részvényei egyaránt új csúcsra tudtak menetelni a kitörés visszatesztjét követően. Az OTP-ben tehát egyelőre felfelé tart a trend, a fontos támasz 3800 forintnál található, felfelé az ellenállások nagyjából 100 forintonként sorakoznak 4500 forintig.

A Mol árfolyama eközben szép lassan érvényesen is letörni látszik a 17 000 forintos támaszszintet, a következő támasz 16 100 forint magasságában várja a részvényt. A Magyar Telekom részvényei a 390 forintos támasz letörése után 387 forintig tudtak felfelé korrigálni, innét ismét lefelé fordultak. A 390 forint immár ellenállássá vált, de igazán felfelé mutató trendfordulóban akkor lehetne reménykedni, ha 420 forint felett tudna zárni a részvény. Addig amíg ez nem történik meg, inkább az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a korábban rajzolt alakzatokból adódó 320 forintos célár felé folytatják útjukat. A Richter-részvényeknél továbbra is a 35 000 forint jelenti azt a szintet, amely alá nem illene zárnia a papírnak ahhoz, hogy teljesen negatívakká ne váljanak a további kilátások.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!