Jelentős változás a hazai bankárképzésekben

Együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi továbbképzés elősegítése érdekében a Budapest Institute of Banking (BIB) és a Nemzetközi Bankárképző Központ - közölték az oktatási központok vezetői szerdán az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. október 3. szerda, 15:02
Fotó: Shutterstock

A több mint 30 éves múltra visszatekintő Nemzetközi Bankárképző Központ és a Budapesti Értéktőzsde által 2017-ben alapított BIB közösen indítanak oktatási programokat a piaci szereplők számára, a pénzügyi ismeretek terjesztését a felnőttképzésben valósítják meg - tájékoztatott Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója és Öcsi Béla, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója.

Az eredetileg mintegy 30 pénzintézet által alapított Nemzetközi Bankárképző Központ most a hat tagú menedzsment tulajdonában van, tavaly a cég árbevétele mintegy 400 millió forintot tett ki, a társaság bevételeinek már több, mint fele a tanácsadásból, többi az oktatásból származott. A társaság 25 alkalmazottat foglalkoztat főállásban, de az intézmény komoly kapcsolatokkal rendelkezik mind a pénzügyi szektorban, mind az egyetemek professzorai, oktatói között, közülük külső szakértőként több száz szakember vesz részt a bankárképző programjaiban.

A Nemzetközi Bankárképző számos nemzetközi projektben is részt vesz, amelyet külföldi szakembereknek is szerveznek itthon és külföldön, ezeken személyesen vagy e-learning keretében sajátítják el az ismereteket a hallgatók - magyarázta Öcsi Béla.

Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója arról beszélt, hogy az oktatási intézmény alapítása, azaz 2017. vége óta mintegy 600 hallgató - már valamelyik pénzintézet, vagy cég dolgozója - oktatását végezte el. Emellett a BIB részt vesz a hatósági OKJ-s képzésekben is, az eddigi szerződések alapján mintegy 1500 "diák" hatósági vizsgára felkészítésében vesz részt az intézmény. Emellett a BIB elektronikus, azaz az internetes csatornákon keresztül végzett, úgynevezett e-learning képzéseiben eddig nagyjából 5000 felnőtt hallgató vett részt.

A BIB mintegy 140 oktatóval rendelkezik, és egyedülálló tapasztalatokkal bír a kockázatkezelés területén, mivel a BIB programjaiban is oktató jegybanki szakértők részt vesznek az európai szabályozási fórumok programjain és egyúttal ismerik a hazai felügyeleti gyakorlat prioritásait.

A pénzügyi ismeretek felnőttoktatásában újszerű elemeket is alkalmaznak, például színészek részvételével egy-egy szituációs játék keretében mutatnak be az életben felmerülő, valós pénzügyi gondokat, illetve azok lehetséges megoldását - mondta el Fábián Gergely.

A vezérigazgatók szerint a két intézmény közös célja az is, hogy az eddigi gyakorlatok, tapasztalatok alapján Budapest a pénzügyi oktatás egyik európai központja legyen.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK