A Footsie 0,9, a DAX index 1,6, a CAC 40 mutatója pedig 1,3 százalékkal kúszott följebb csütörtökön. A pénzintézeti szektorban a részvények többségének erősödött az árfolyama, amit elsősorban a Görögországgal kapcsolatos hírek támogattak. Az egyes papírok között a Hochtief mintegy 5 százalékkal drágult, miután közölte, tavalyi nyeresége 25 százalékkal bővült. A Next hasonló mértékű emelkedését pedig a 20 százalékos osztalékemelés híre támogatta meg. A vesztesek között volt ugyanakkor a Vodafone, amelynek ajánlásán a Morgan Stanley rontott és csökkentette a papírra vonatkozó célárat. Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke csütörtökön jelentette be, hogy 2010-et követően is befogad kockázatosabb állampapírokat fedezetként repo ügyletei során. Az eredeti tervek szerint 2011-től az ECB visszatért volna a válság előtti, legalább AA- besorolású papírok fedezeti befogadásához, amit a válság hatására engedtek le BBB- besorolásig. A csütörtök-pénteki EU-csúcs egyik fő témája ugyancsak Görögország pénzügyi helyzete. A csúcs előtt állítólag megállapodás született Németország és Franciaország között a megoldást illetően, a kompromisszum részletei azonban nem ismeretesek (információk szerint a támogatási mechanizmusban szerepet kap a Nemzetközi Valutaalap is). A hangulaton a délután megjelenő tengerentúli munkaerőpiaci adat is javított, miután azt mutatta, hogy a vártnál kevesebb amerikai jelentkezett munkanélküli ellátásért. Ben Bernanke Fed-elnök is beszélt délután, és megint elismételte, a bank elkötelezett a kamatok alacsonyan tartása mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!