Évek óta nem volt ilyen rossz hangulat a bukaresti tőzsdén (BVB), a nemzetközi környezet és a közelgő választások elriasztották a befektetők jelentős részét a parkettről. Kedden a román papírok adásvétele alig több mint 14 millió lejes (kb. 3,1 millió euró) forgalmat generált, a vezető index a BET-C egy százalékos veszteséggel 2009 vége óta nem látott szintre 2472,39 pontig gyengült.

A blue chipek 1,6 százalékkal 4303 pontig gyengültek, az öt befektetési alap (SIF) és a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea, FP) közös mutatója a BET-FI 19 338 pontig zuhant.

Az alacsony likviditás és a helyi intézményi befektetők hiánya miatt a külföldiek tőkekivonása nagyobb kilengéseket okoz Bukarestben, mint a nyugat-európai piacokon. Noha nehéz megmondani hol lehet a lejtő alja, az alacsony árak miatt néhány vállalat esetében érdemes lehet megfontolni a vásárlást - mondta a Mediafax hírügynökségnek Mihai Iulian Caruntu, az Erste-csoporthoz tartozó BCR tőkepiaci szakértője. Hozzátette: az FP, az OMV Petrom vagy a Transgaz várhatóan 2012-re is 7 százalékot meghaladó osztalékot fizet majd, ami nyomós érv lehet a vásárlásra. Jól láthatóan több befektető is osztja a BCR szakértőjének véleményét, az energetikai szektorban érdekelt vállalatok ugyanis 1,6 százalékkal erősödtek kedden. A forgalom jelentős részét azonban továbbra is a Franklin Templeton által kezelt FP papírjai generálják, noha az árfolyam 0,4799 lejig csökkent, ami 0,54 százalékkal alacsonyabb szint az előző kereskedési nap záróértékéhez képest. Caruntu szerint a görögországi választásokig, illetve a megalakuló új kormány gazdasági stratégiájának ismertetéséig nem várható érdemi fellendülés a tőkepiacokon.

Elemzők szerint a jegybanki intervencióknak köszönhető, hogy a régió valutái - köztük a lej is - erősödött kissé az euróval szemben. A román jegybank kedden 4,4646 lejes euróárfolyamot tett közzé, a dollár a pénteki történelmi csúcsnak számító 3,6231 szintről 3,5918-ra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!