A befektetőknek írott levelében Barakett közölte, hogy az invesztoroknak 3 milliárd dollár tőkét utal vissza, illetve bezárja két, általa kezelt alapját, miközben az 1,2 milliárd dollárt kezelő európai alapot tovább viszi a cég - közölte a Wall Street Journal. A lap szerint a cég másfél évvel ezelőtt még az agresszív, globálisan összekapcsolt kockázati tőkealapok új generációjának volt az élharcosa, de - szólnak a kommentárok - a legfényesebb csillag is kiéghetnek egyszer.

Egyes megfigyelők szerint az Atticusszal kapcsolatos híreknek nagy jelentőségük van a hedge fundok világában, hiszen a két alap bezárása egy olyan nagyobb trendbe illik bele, amelyben a jó és a rossz alapkezelők is hasonlóan döntenek, miután felismerték, hogy nem tudnak keresni ezen a piacon.

Az 1996-ban 5,5 millió dollárral indult Atticus tavaly már 20 milliárd dollárnyi tőkét kezelt, ám az összeomlás során a két legnagyobb alap 27-44 százalékot veszített. Van, aki szerint az Atticus a saját sikerének áldozatául vált, hiszen nem ritka, hogy az alapkezelők nagyobb vagyont gyűjtenek be, mint amekkorát kezelni tudnának.

A kommentárok szerint jelenleg a tisztulás idejét éli az iparág, a nehéz idők a jövőben szerkezeti változásokhoz vezethetnek, ugyanis mind nehezebbé válik tőkét gyűjteni, a befektetőknek pedig egyre több beleszólásuk lehet az alapok tevékenységébe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!