A PSZÁF a befektetés-kezeléssel foglalkozó különböző szolgáltatók (a befektetési alapkezelők, a befektetési egységekhez kötött /unit linked/ életbiztosításokhoz kapcsolódó eszközalapok kezelői, a magánnyugdíjpénztárak, illetőleg önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak számára végzett vagyonkezelési tevékenység, az egyéni portfolió-kezelők) működését hasonlította össze.

 

Kétes alapú sikerdíjak

 

A portfóliókra terhelt költségekkel és ezek elszámolásával kapcsolatban a PSZÁF megállapította, hogy az alapkezelők csak a kezelési szabályzatban feltüntetett költségeket terhelték a befektetési alapokra, ugyanakkor az ügyfeleket terhelő befektetési költségek elkülönítetten és egy számban kifejezve nem jelennek meg.

A pénztárak, biztosítók, valamint az egyéb intézményi és magánügyfelek díjazására a negyedévente fizetendő alapdíj jellemző, amihez esetenként sikerdíj is társul. Az utóbbiakat ugyanakkor a befektetéskezelők igyekeznek a szerződésben alapdíjra váltani, bevételeiket ezáltal tervezhetőbbé és kiegyensúlyozottabbá tenni. A sikerdíj alapját képező többlethozamot azonban esetenként nem a szakmai benchmark alapján határozták meg, hanem a befektetéskezelőtől független pénzügyi mutatóhoz, például az inflációhoz kötötték. Így akkor is sor kerülhetett sikerdíj kifizetésére, ha a befektetéskezelő a piaci hozamszint alatt teljesített.

 

Alapkezelés - jobb a nem saját?

 

Az alapkezelési díjak a vizsgált intézményeknél többnyire hasonló mértékűek, de a nem saját csoporthoz tartozó pénztári vagyonkezelési díjak piaci szintje jellemzően alacsonyabb. Pénzügyi csoportok esetében a saját csoporthoz tartozó portfoliók magasabb díja viszont a csoporton belüli jövedelemtranszfer miatt egyfajta speciális megtérülést biztosít. Pénztári vagyonkezelésnél előfordul, hogy ennek egy részét más csatornán - például működési költségek támogatása címén -, visszajuttatták az adott pénztárhoz. Ez azonban a PSZÁF szerint nem segíti a díjazás átláthatóságát, s a tagok előtt rejtve maradó díjstruktúrát eredményez.

Előfordul, hogy a befektetéskezelők az alapdíjakon és sikerdíjakon túl egyéb költséget nem terheltek a portfoliókra. A felügyelet szerint azonban a kirívóan alacsony díjak is külön figyelmet érdemelnek, mivel felmerülhet, hogy a megcélzott profitszintet kevésbé átlátható módon bitosítja a szolgáltató.

 

Kétszeres díjszámítás

 

Abban az esetben, ha a befektetési alapkezelő az általa kezelt portfolió számára saját kezelésében lévő alapok jegyeit vásárolja meg, a szolgáltatók egy része kétszeres díjat számol fel ugyanarra a tevékenységre. Egyszer vagyon-, illetve portfóliókezelésért, majd alapkezelésért számláz, ami a PSZÁF szerint nem méltányos az ügyfeleivel szemben. Más alapkezelők a saját maguk által kibocsátott, portfoliókba helyezett befektetési jegyeket kiemelik a díjszámítás alapjából.

Ehhez hasonló eset az, amikor az életbiztosítások portfoliói befektetési jegyeket tartalmaznak, mivel ekkor a biztosított megfizeti e biztosításhoz kapcsolt díjak mellett a befektetési jegyek nettó árfolyamába beépült alapkezelési díjat is, ami együttesen jelentősen megterheli a várható hozamot.

 

Tranzakciós költségek

 

A felügyelet azt is megállapítja, hogy a tranzakciós költségek portfoliókra történő terhelése nem egységes módon történik. Ez alapvetően kétféle módon történhet: a tranzakciós költséget "ráaktiválják" a részvényre, azaz a vételi-eladási árfolyamot terhelik meg, vagy brókeri jutalék formájában külön számlázzák a tételt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!