A jelentés szerint a kiemelkedő eredmény, amely 163 milliárd forinttal haladja meg a koronavírus-járvány előtti előző csúcsot, annak köszönhető, hogy a tőzsdéken jelentős emelkedés volt, ráadásul a magyar börze az átlag felett teljesített, és a forint is erősödött a dollárral és az euróval szemben is.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 59 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de főként a részvény- és ingatlanalapoknál tapasztalt tőkebeáramlás ezeket felülmúlta.

A jelentés szerint a pénzpiaci alapokból 2,2 milliárd forint áramlott ki, és a hozamok sem emelkedtek, így vagyonuk 6,2 százalékkal 52,297 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlás meghaladta a 8,2 milliárd forintot. A hosszú- és szabad futamidejű kötvényalapoknál 10, illetve 2 milliárd forint áramlott be, míg a rövid futamidejűekből 4,2 milliárd forint áramlott ki. A kötvényalapok vagyona 1,3 százalékkal 1480,453 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, 3,8 milliárd forint. A hozamok is kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 3,2 százalékkal 1278,174 milliárd forintra bővült.

A részvényalapoknál a tőkebeáramlás 22,6 milliárd forint volt, ami abszolút rekord a kategória történetében. Ehhez hozzájárult az is, hogy három részvényalap indult novemberben. A részvényalapok vagyona 17,9 százalékkal 559,786 milliárd forintra bővült, ez az eredmény is történelmi rekord.

A tőkevédett alapok vagyona 6,2 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal 74,618 milliárd forintra csökkent, főként azért mert két alap futamideje is novemberben járt le.

Az abszolút hozamú alapokból 1,6 milliárd forint áramlott ki, de a kiemelkedő hozamok miatt vagyonuk 3,2 százalékkal 773,810 milliárd forintra emelkedett.

A származtatott alapoknál három alap járt le, a 13,7 milliárd forintos tőkekiáramlást a kedvező hozamok sem tudták ellensúlyozni, a vagyonuk 8,6 százalékkal 123,291 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokba 28,5 milliárd forint áramlott. Ez a legmagasabb érték a kategóriák között, és éves csúcs a kategória esetében. Az ingatlanalapok nettó eszközértéke 1,8 százalékkal 1634,258 milliárd forintra nőtt.

Az árupiaci alapokba félmilliárd forint áramlott, de a kedvezőtlen hozamok miatt vagyonuk fél százalékkal 94,449 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba jelentős, 20 milliárd forintos tőkebeáramlás volt, a jó hozamokkal együtt vagyonuk 5,3 százalékkal 619,228 milliárd forintra növekedett.

A BAMOSZ 25 tagja összesen 9700 milliárd forint vagyont kezel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!