Összességében az idén fél százalékos GDP-visszaesés várható a magyar gazdaságtól, a növekedés ösztönzésének elvileg három módja lenne: a belső fogyasztás élénkítése, a beruházások ösztönzése és az export felpörgetése - emelte ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a cég keddi sajtóbeszélgetésén.

A szakember szerint idén 1,5 százalékkal emelkedhetnek a reáljövedelmek, ez azonban nem a gazdaság teljesítményének, hanem a kormány intézkedéseinek köszönhető elsősorban. A jövedelmek emelkedése azonban mindössze 0,3 százalékkal élénkítheti a gazdaságot, ami meglehetősen kevés, ezért a kormány várhatóan mindent meg fog tenni a belső fogyasztás nagyobb élénkítéséért. "Szerintünk az idén be fog indulni az osztogatás, sőt ez már be is indult a rezsicsökkentéssel és a 13. havi nyugdíj ötletének felélesztésével" - emelte ki Török. Szerinte egy választási költségvetéssel feljebb lehetne tornászni a növekedési ütemet, de ez visszaütne a hiány és az adósság növekedésében.

Az exportpiacot a jelenleginél stabilan gyengébb forintárfolyammal lehetne felpörgetni, ezért lesz kulcsfontosságú a márciusi váltás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén. Egy stabilan 290-300 közötti euróárfolyam egy kis pluszt jelenthetne az exportban, de ezt a kormány nem tudja szavatolni - véli a Raiffeisen szakembere. A nemzetközi elemzők ugyanakkor félnek a jegybank élén várható váltástól, Török szerint ez az aggodalom nem teljesen megalapozott, de a kormány döntéseinek, nyilatkozatainak tükrében jogos. "Sok olyan döntést hoz tudni egy új jegybanki vezetés, melyek már rövid távon is rendkívül károsak lennének Magyarország számára" - véli. Az elemző kiemelte: abban bíznak, hogy március után a jelenlegi aggodalmak alábbhagynak, és az ország akár "jól is kijöhet" az új jegybankelnökkel kapcsolatos sztoriból.

A külföldben nem bízhatunk

Arra nem számítunk, hogy a nemzetközi környezet támogató lesz a magyar gazdaság számára, hiszen Európában továbbra is az adósságválság és az arra adott válaszok állnak a középpontban - mondta Keszeg Ádám. A Raiffeisen Bank elemzője szerint mostanra sikerült egy olyan mechanizmust létrehozni a kontinensen, mely akár az extrém sokkoknak is ellenáll.

A bank szakértői szerint az eurózóna gazdasága idén stagnálni fog, csak lassan lábal ki a tavalyi recesszióból. Ezen belül persze jelentős eltérések lehetnek, a magországokban akár fél-egy százalékos gazdasági növekedés is lehet. Keszeg szerint a kontinensen Spanyolország finanszírozása lehet az idei év legnagyobb kérdése, erős kérdőjelek vannak ezzel kapcsolatban. Olaszországban szerinte az lenne a legrosszabb forgatókönyv, ha egy gyenge kormány alakulna.

Amerika csődbe is mehet

Az Egyesült Államokban komoly következményei lehetnek az adósságplafonnal kapcsolatos vitának, a legrosszabb eshetőség, hogy az ország csődbe megy - emelte ki Blahó Levente. A vita közepette szerinte egy újabb leminősítés mindenképp "benne van a pakliban", de ennek nem szabadna, hogy komoly piaci következménye legyen.

Az elemző szerint az év másik nagy kérdése a Fed politikája lesz, uigyanis a közelmúltban már leszögezték, hogy akár már az idén véget érhet a lazítás. Blahó kiemelte: a jelenlegi trendek alapján a munkanélküliség 2014 első felében érheti el a kitűzött 6,5 százalékot, ezért az szinte biztos, hogy a következő egy-másfél évben valamilyen monetáris szigorítás lesz a tengerentúlon. Ennek következtében a jelenleg a kötvényalapokban lévő pénz a részvénypiacok felé fordulhat, kiválthat egy részvénypiaci rallyt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!