Beindul az osztogatás Magyarországon

Lesz választási költségvetés, az idén be fog indulni az osztogatás - vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői. Szerintük a márciusi jegybankelnök-váltásból Magyarország akár pozitívan is kijöhet.
Beke Károly, 2013. január 15. kedd, 12:39
Fotó: Napi.hu

Összességében az idén fél százalékos GDP-visszaesés várható a magyar gazdaságtól, a növekedés ösztönzésének elvileg három módja lenne: a belső fogyasztás élénkítése, a beruházások ösztönzése és az export felpörgetése - emelte ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a cég keddi sajtóbeszélgetésén.

A szakember szerint idén 1,5 százalékkal emelkedhetnek a reáljövedelmek, ez azonban nem a gazdaság teljesítményének, hanem a kormány intézkedéseinek köszönhető elsősorban. A jövedelmek emelkedése azonban mindössze 0,3 százalékkal élénkítheti a gazdaságot, ami meglehetősen kevés, ezért a kormány várhatóan mindent meg fog tenni a belső fogyasztás nagyobb élénkítéséért. "Szerintünk az idén be fog indulni az osztogatás, sőt ez már be is indult a rezsicsökkentéssel és a 13. havi nyugdíj ötletének felélesztésével" - emelte ki Török. Szerinte egy választási költségvetéssel feljebb lehetne tornászni a növekedési ütemet, de ez visszaütne a hiány és az adósság növekedésében.

Az exportpiacot a jelenleginél stabilan gyengébb forintárfolyammal lehetne felpörgetni, ezért lesz kulcsfontosságú a márciusi váltás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén. Egy stabilan 290-300 közötti euróárfolyam egy kis pluszt jelenthetne az exportban, de ezt a kormány nem tudja szavatolni - véli a Raiffeisen szakembere. A nemzetközi elemzők ugyanakkor félnek a jegybank élén várható váltástól, Török szerint ez az aggodalom nem teljesen megalapozott, de a kormány döntéseinek, nyilatkozatainak tükrében jogos. "Sok olyan döntést hoz tudni egy új jegybanki vezetés, melyek már rövid távon is rendkívül károsak lennének Magyarország számára" - véli. Az elemző kiemelte: abban bíznak, hogy március után a jelenlegi aggodalmak alábbhagynak, és az ország akár "jól is kijöhet" az új jegybankelnökkel kapcsolatos sztoriból.

A külföldben nem bízhatunk

Arra nem számítunk, hogy a nemzetközi környezet támogató lesz a magyar gazdaság számára, hiszen Európában továbbra is az adósságválság és az arra adott válaszok állnak a középpontban - mondta Keszeg Ádám. A Raiffeisen Bank elemzője szerint mostanra sikerült egy olyan mechanizmust létrehozni a kontinensen, mely akár az extrém sokkoknak is ellenáll.

A bank szakértői szerint az eurózóna gazdasága idén stagnálni fog, csak lassan lábal ki a tavalyi recesszióból. Ezen belül persze jelentős eltérések lehetnek, a magországokban akár fél-egy százalékos gazdasági növekedés is lehet. Keszeg szerint a kontinensen Spanyolország finanszírozása lehet az idei év legnagyobb kérdése, erős kérdőjelek vannak ezzel kapcsolatban. Olaszországban szerinte az lenne a legrosszabb forgatókönyv, ha egy gyenge kormány alakulna.

Amerika csődbe is mehet

Az Egyesült Államokban komoly következményei lehetnek az adósságplafonnal kapcsolatos vitának, a legrosszabb eshetőség, hogy az ország csődbe megy - emelte ki Blahó Levente. A vita közepette szerinte egy újabb leminősítés mindenképp "benne van a pakliban", de ennek nem szabadna, hogy komoly piaci következménye legyen.

Az elemző szerint az év másik nagy kérdése a Fed politikája lesz, uigyanis a közelmúltban már leszögezték, hogy akár már az idén véget érhet a lazítás. Blahó kiemelte: a jelenlegi trendek alapján a munkanélküliség 2014 első felében érheti el a kitűzött 6,5 százalékot, ezért az szinte biztos, hogy a következő egy-másfél évben valamilyen monetáris szigorítás lesz a tengerentúlon. Ennek következtében a jelenleg a kötvényalapokban lévő pénz a részvénypiacok felé fordulhat, kiválthat egy részvénypiaci rallyt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2013.01.15 17:51

@labandy: Kedves Labandy ! Hogy mennyire nem lehet senkit sem megítélni pusztán a hozzászólásai alapján, arra most ez egy jó példa. Az eddigi írásai alapján én Önt egy vidám, bohém, gondtalan, de gondolkodó embernek képzeltem. Most látom , nagyon messze vagyok a valóságtól. De ne adja fel, a humorérzékét megőrizte. ( Már ami a korábbi hozzászólásait illeti)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.15 17:20

@labandy: Sajnálom.Negyven felett már nem kell az ember.Az ideális a 25 és 35 éves.A 25 már nem teljesen kezdő,a 35 még nem öreg.Pártosodás.Az ország fele Fideszes,a másk meg MSZP-s.Akkor négyévente cserélgeti a helyét az ország egyik fele a mésikkal???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.15 16:55

@rohadtnarancs: Ebben az állapotban vannak jobb és rosszabb napok, de mostanában csak rosszabbak vannak. Töröm a fejem, mitől estem ennyire szét, hiszen egészen bátran és kitartóan keresem a munkát, pályázok, ahova csak tudok, küldözgetem az önéletrajzomat, gyűröm az értéktelenség és szükségtelenség tudatában az életemet. Ötvennyolc éves nő vagyok, egy önkormányzati intézmény éléről tavaly rakott utcára a város vezetése, és azóta is azt emlegetik, hogy micsoda bűnöket követhettem el. Mindeközben az a cég, amelynek vezetője voltam, mára szinte tönkrement, mert az utódom dilettáns módon dolgozik. De ellene senki semmit nem tett, mert a Fidesz embere. Most elégtételt kellene éreznem, de nem vagyok rá képes. Az életemet tönkretették, és amit felépítettem, azt szétverték. Mondja, hogyan lehet feldolgozni ezt? Hogyan élheti túl a munkanélküliséget egy olyan ember, aki rajong a hivatásáért? Egész életemben másokért tettem, és ezt nagyon szerettem. Most úgy élek az otthonomban, mint egy medve, ahol még meleg van, és ahol még van mit ennem kölcsönökből. De nincs mit csinálnom. Azt a bélyeget sütötték rám, hogy állítólag a szocialisták embere voltam, de bárcsak lettem volna! Most talán nem ülnék otthon egyedül, jövedelem nélkül, értelmetlenül.

Soha nem voltam az az ember, aki a körülményektől vagy a hatalmasoktól várja a megoldásokat, és most képtelen vagyok a pokolból kitörni. Akit kikiáltanak balosnak, az mehet a semmibe, aki vállaltan ?deszes, az pedig bármit megtehet. Képtelen vagyok felérni ésszel, hogy ennek a kettős mércének miért én fizettem meg az árát. Nem kaptam segítséget senkitől, még a baloldaltól sem, ahová igazságtalanul besoroltak. A jobboldalon nem hangzott el senkitől az a mondat, hogy de fiúk, egy nyugdíj előtt álló embert ne dobjunk már ki a szemétbe. Az állítólagos balos barátaim sem tettek értem semmit. A közgyűlésben lehajtották a fejüket, és annyira szorították a széküket, hogy kifehéredett az öklükön a csont. Szidjuk a fideszeseket, hogy mit művelnek, de a nagy erkölcsös baloldal mennyivel különb?

Ha tudnám, hogyan lehetne fájdalommentesen meghalni, már megtettem volna. A nyomozás, amit ellenem indítottak, lassan a végéhez ér, az ügyészség nehezen adja fel, hogy nem talál semmit a múltamban. Tudom, ez önnek nem hír, csak azért írom, mert az a bizonyos mondata engem ott legbelül nagyon eltalált. Nem kellek senkinek. Senkinek. Sem a baloldalnak, sem jobboldalnak, mert mindig is független voltam, csak a szakmám elveihez voltam hűséges, s íme, megkaptam érte a jutalmat. Az én életem már nem számít senkinek, nekem sem, minek is számítana.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.15 14:31

.."Szerintük a márciusi jegybankelnök-váltásból Magyarország akár pozitívan is kijöhet. ...."

...biztosan pozitív az ,hogy egy birodalmi végrehajtóval kevesebb lesz...,jól el lesz Budán a 2000 négyzetméteres házban ,az 5000 négyzetméteres telken ,érdemes megnézni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2013.01.15 14:18

A gazdagoknak eddig is osztogattak,minket meg fosztogattak,most,hogy szükség lesz a szavazatunkra most nyalokát nyujtanak felénk na kapjátok be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html